Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/19125074 www.bgdnes.bg

Всички плачат за Кирил Маричков (репортаж)

*Опелото на музиканта събра певци и почитатели

*Стотици БГ звезди, политици и фенове на рока се простиха с "щуреца"

Невиждана от десетилетия процесия от опечалени БГ звезди, именити политици и граждани, фенове на рока и свободата, се изви пред столичния храм "Света София", за да отдаде последна почит на легендата Кирил Маричков.

С две бели рози в ръка пристъпваше, хванат под ръка от дъщеря си Ива, бившият столичен кмет Стефан Софиянски. Да се прости с един от най-големите музиканти на България пристигна и експремиерът Иван Костов. "Много плаках", призна той, едва сдържайки сълзите си. "Кирил ми беше приятел. Чувахме се по телефона. Пял е на наши концерти. Беше сложен човек, но много мъжествен, прям и искрен, истински демократ", каза още бившият министър-председател. "Любимата ми негова песен е "Еньовден". Много се вълнувам винаги когато я слушам. Неговите песни ще останат завинаги, защото са много искрени", добави Костов.

Реклама

Тивериополски епископ Тихон, престоятел на катедралния храм-паметник "Александър Невски", произнесе кратка, но изключително въздействаща с посланията си реч пред ковчега на покойния "щурец". Висшият духовник подчерта, че познава отдавна Маричков, с когото са почти връстници. "За тези, които не го знаят, ще разкрия, че той беше много вярващ човек", сподели в словото си епископът.

"Кирил Маричков беше учител и вдъхновител. Много тъгуваме! Но и вярваме, че е на едно по-добро място", изразиха надежда Благовест и Светослав Аргирови.

"Много, много тежко!", въздишаше Иван Лечев, който е бил на сцената, когато с Маричков се е случил фаталният инцидент. "Разностранен човек, голям талант! Другия месец "Фондацията" ще направи концерт в негова памет. И с неговите песни, които никой друг не може да изпълни", каза още Лечев.

"Толкова нелепо да си отиде! Още не мога да го повярвам!", едва изрече фронтменът на "Сигнал" Данчо Караджов, един от любимите по-млади колеги на Маричков.

Реклама

"Нямам думи! Бог да го прости!", прошепна на влизане в църквата поп звездата Мариела Филева. Изпълнителката на "Опасно близки" бе първата представителка на музикалната гилдия, която публикува съобщение за трагичния край на рок колоса на България.

С букет бели хризантеми почете паметта на Кирил Маричков и Етиен Леви. "Не бяхме близки, но какво значение има това? Той беше велик музикант и е наш нравствен и професионален дълг да се простим подобаващо с него", каза развълнуваният екссолист на група "Трик".

В скромен черен костюм търпеливо чакаше реда си да каже "последно сбогом" на "бащата" на "Щурците" Васил Найденов. Прочутият поп певец обаче се възмути, че "Маричков трябваше си отиде, за да излъчат най-после последния концерт на "Фондацията".

"За съжаление, е точно така. Но отишлият си човек вече не може да го чуе", допълни Дони и двамата с Найденов се прегърнаха пред входа на храма в знак на дълбоката си скръб от загубата на "щуреца".

След епископ Тихон по специална покана на семейството на Маричков прочувствено слово произнесе и Ники Кънчев. Водещият на "Стани богат" изрази възхитата си от "кадифения глас на Кирил, който сякаш се полира още повече в последните години". "Водил съм корпоративни събития, на които понякога 500 човека се хващаха за ръце и пееха неговата "Клетва", спомни си шоуменът. "Кирил живя във и за музиката, а тя е от небесните селения", подчерта Кънчев.

Лидерът на група "Спринт" Пейо Пеев също изрази преклонението си пред напусналия този свят култов БГ музикант. Бащата на актрисата Рая Пеева обаче напомни, че за смъртта на Маричков е било образувано досъдебно производство. Причина за това, смята той, е "защото не са успели да го спасят, а е имало възможност".

За разлика от повечето си звездни колеги, които смирено се редяха пред храма, за да сведат глави пред тленните останки на "щуреца", Йорданка Христова царствено влезе през другата порта, където нямаше насъбрали се хора.

С огромни черни очила, сив шал, наметнат като пончо, и яркоцикламени маратонки Данчето приседна на един от троновете във фоайето на църквата и повече беседа с бившия културен министър Вежди Рашидов, който се настани до нея с няколко стръка бели хризантеми. Първа напусна след заупокойната служба храма Богдана Карадочева. Цялата в черно, тя се придвижваше с мъка, придружавана от млада дама. Китка цветя постави в ковчега на покойния велик музикант и актьорът Ники Сотиров. Той обаче остана безмълвен по време на цялото опело, но по лицето му се четеше дълбока и искрена скръб.

Редакцията също изказва почитта си към нелепо починалия велик музикант.

Четете още

Ето кои големи звезди се сбогуваха с Кирил Маричков (СНИМКИ)

Ето кои големи звезди се сбогуваха с Кирил Маричков (СНИМКИ)

Кирил Маричков в последното си интервю за "България Днес": Чувствам се като лорд Валдемор от "Хари Потър"

Кирил Маричков в последното си интервю за "България Днес": Чувствам се като лорд Валдемор от "Хари Потър"

Васко Кръпката разкри завета на Кирил Маричков

Васко Кръпката разкри завета на Кирил Маричков

Последната среща на Лили Иванова с Кирил Маричков била в Народния театър

Последната среща на Лили Иванова с Кирил Маричков била в Народния театър

Реклама
Реклама
Реклама