Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1913579 www.bgdnes.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров: Роман Василев ме подведе за СРС-та!

Обявяват подслушван ли е Станишев другата седмица

"Зам. градският прокурор на София Роман Василев ме е подвел при искането за използване на СРС-та" - призна вчера главният прокурор Сотир Цацаров.
В качеството си на председател на Окръжния съд в Пловдив през 2010 година Цацаров разрешил на Роман Василев подслушване на телефона на Тенчо Попов. Зам. градският прокурор го уверил, че Попов щял да има среща във връзка с корупционната схема именно в Пловдив. Подобна среща действително имало, но тя се провела в София.
"Законът е заобиколен, но Роман Василев е подвел мен. Ако тръгна да правя нещо срещу него, ще излезе, че го правя, защото той е подвел мен", заяви Цацаров и допълни: "Всеки съдия работи с едно искане за използване на СРС.

В искането има фактическа обстановка, в която е описано какво и къде ще се случи. Съдиите нямат право по закон да изискат оперативното дело или досъдебното производство. Съдиите работят на доверие и това доверие е самото искане за използване на СРС", обясни той.
Проверката за използването на СРС-та от МВР се извършва от 10 прокурори.
"Казано им е от мен, че имат пълна свобода и че каквото и да констатират, главният прокурор ще стои зад гърба им. Не си мислете, че проверката е в ръцете на зам. градския прокурор на София Роман Василев. Всяка сутрин и всяка вечер резултатите от проверките се докладват на мен", коментира Цацаров по повод притесненията, че именно Роман Василев е шеф на екипа, който проверява МВР за незаконното подслушване.
Главният прокурор обясни още, че проверката за "частния ГДБОП" ще е готова в началото на другата седмица. Тогава се очаква да бъдат обявени и резултатите по подадения сигнал от лидера на БСП Сергей Станишев.  
"Щом стигнахме да изземем автомобил от паркинга на МВР, не сме го взели, за да го запазим от дъжда в гаража си", изтъкна той.
"Заобикалянето на подсъдността очевидно е възможно и се прави. Проблемът е упоритото нежелание законът да бъде променен, така че да се създаде регистър на СРС, действащи в страната, и да се посочат в закона ясни правила за подсъдност, а не просто да се каже при съответния председател на Окръжен съд", коментира още Цацаров.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама