Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1913648 www.bgdnes.bg

Кметът Шукри стреля по горски

Обвиниха Бейсим в опит за убийство с "Калашников"

Скандалният кмет на Исперих Бейсим Басри Шукри бе арестуван за опит за убийство на двама горски.
Случката е от края на февруари. В любимия на политическия ни елит резерват "Воден", разположен край разградското село Йонково, стражарите получили сигнал, че на дърво е сковано чакало за дивеч. Веднага на мястото е изпратен екип. Когато стигнали, служителите видели на пусията мъж. Накарали го да слезе, но вместо това той започнал да стреля по тях. Успял да скочи и продължавайки да стреля, се измъкнал. След направената балистична експертиза се оказало, че използваното оръжие е ловен автомат "Калашников", регистриран на името на исперихския кмет. Той е разпитан и по думите му автоматът бил взет от неговия подчинен Шенол Бекир, работещ като шофьор в общината. Той бе задържан, но впоследствие съдът го пусна на свобода срещу гаранция от 2500 лв.

Впоследствие алибито на градоначалника се разклатило, по оръжието били открити пресни негови отпечатъци, а по шапка, паднала под чакалото - негова ДНК. Така разследващите се усъмнили във версията, че стрелецът е Шенол Бекир и в сряда Бейсим Шукри е арестуван по обвинение в опит за убийство и противозаконно възпрепятстване на органи на властта да изпълнят задълженията си. Вчера съдът разгледа мярката му за неотклонение.
Името на Бейсим Басри Шукри многократно бе замесвано в различни скандали. Един от тях бе закупуването на луксозен джип БМВ X6 за нуждите на общината. Според местната опозиция обаче право да го ползва имал само кметът. Друг джип на кмета също влезе в хрониките на полицията. През миналото лято бе съобщено, че с него са хванати двама бракониери, но градоначалникът заяви, че возилото е взето без негово разрешение.

Реклама

"Единият бях аз, а другият - охранителят на Шукри Ездан", разкри пред "България Днес" кметът на Йонково Кямуран Абдурахим. Той обясни, че според проверилите ги горски двамата били на територията на резервата.
"Бяхме обаче извън мрежата. Обжалвахме и актовете ни впоследствие паднаха в съда", допълни Абдурахим.
Ден преди ареста на исперихския кмет в града пламна и имот, който по документи се води на баща му Басри Шукри Вейсал. Унищожен бе дърводелски цех на улица "Арда". Основната версия е палеж, но все още няма яснота за автора му.

Оръдия пазят градоначалника

Бейсим Басри Шукри е известен в региона със залитанията си по суперлукса. Семейството му дори си вдигна истински замък с крепостни стени с кули, ров, подвижни мостове и оръдия в исперихското село Малък Поровец.
Архитектурният шедьовър е издигнат по правилата на средновековната фортификация. Зидат го изцяло от дялан камък и силно напомня на декор от филма "Властелинът на пръстените". По подобие на известни крепости в Западна Европа освен с огромен зид сградата е заобиколена и от воден ров. Над водата е направен истински подвижен мост, а входът е с падаща решетка. В двора е разположен изящен парк с палми, многобройни шезлонги и огромен басейн.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама