Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1914518 www.bgdnes.bg

На турските депутатки най-после им разрешиха панталоните

Депутатките в парламента в Анкара вече не са длъжни да носят само поли и блузи, когато влизат в пленарна зала. 78-те паралментаристки вече могат да идват на работа и с панталон и сако. Промяната на тази норма е била приета в сряда, съобщават турски агенции.

Зад това решение се крие и дебат за забраната на фередже в парламента и в други държавни институции. Консервативната партия на министър-председателя Реджеп Ердоган, АКП (Партия на справедливостта и развитието), и националистката партия предложиха и премахване на забраната за носене на фередже в парламента. Тя обаче беше отхвърлена от социалистите.

Реклама

Наскоро премахната норма - парламентаристки да носят „таьор" (дамския костюм - б.р), е била приета през втората половина на 30-те години. Тогава е била знак на либерализирането на Турция под властта на Ататюрк и е символизирала отвореното отношение към Запада.

Отпадането на забраната депутатки да носят панталони преследва и други цели: по инициатива на консервативни политически течения фереджето се завръща в Турция. От миналата година студентки могат да носят кърпите си и в университета. Същото важи и за ученички по време на час по религия. Върховният съд също така отмени забраната за носене на фередже по време на съдебни дела.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама