Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1914846 www.bgdnes.bg

Сергей Станишев: Не може да има здравеопазване без участието на държавата

"Здравеопазването е социална дейност, която не може да се реализира без участието на държавата."

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след срещата си с представители на Българския лекарски съюз, Националната аптечна мрежа, Българския зъболекарски съюз и Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители в България.

Реклама


Председателят на БСП даде пример с денатлната медицина, където според него е необходимо да има социална ангажираност на държавата и на общините, за да бъде тази услуга много по- достъпна за гражданите, отколкото е сега.

Станишев изтъкна, че това е проблем, особено за бедните хора. Лидерът на БСП добави, че търговията с лекарства не може да бъде основана на печалбарство и е важно да не се допуска монополизация при тази дейност. Станишев подчерта, че е необходимо справедливо разпределение на средствата в сектора и отбеляза, че в момента публичното здравеопазване се убива за сметка на частното.

Председателят на БСП напомни за задълженията на общинските болници, част от които на практика са във фалит. Станишев обърна специално внимание на състоянието на спешната помощ, която в момента е доведена до пълен разпад, както и на необходимостта да се приеме задължителна здравна карта.

Според лидера на БСП е важно да се изработи дългосрочна стратегия, за да се развива секторът предвидимо. Станишев подчерта ангажимента на БСП за провеждането на предсказуема и последователна политика в здравеопазването и диалог с организациите в сектора.


Станишев беше категоричен, че българското здравеопазване е в колапс заради волунтаристката политика на ГЕРБ.

Лидерът на БСП напомни, че държавата е избягала от основни свои ангажименти към хората, а парите за здраве ГЕРБ харчеше за други цели. Станишев определи действията на кабинета Борисов в сектора като провеждане експерименти и счетоводителски подход. Резултатът е, че всички са недоволни - лекари, медицински сестри, пациенти.

Реклама
Реклама
Реклама