Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1915042 www.bgdnes.bg

Опасна шпионка уби 115 души (видео)

Ким Хион Хи уби 115 души при самолетен атентат през 1987 година и след това се опита да отнеме живота си. Жената е бивша шпионка на Корейската народнодемократична република (КНДР). Австралийската телевизия Ей Би Си проведе в Сеул интервю с нея - една от най-опасните жени на режима в Пхенян.

На 26 ноември 1987 година Кин Хион Хи се качва на пътнически самолет от Багдад за Суел в Южна Корея. Носи със себе си транзистор с бомба. Малко след като тя слиза на междинна спирка в Абу Даби, самолетът се взривява във въздуха над Индийския океан.

Реклама

След атентата тя гълта ампула с цианид и прави опит за самоубийство, но оживява. След това е предадена на южно-корейските власти и е осъден на смърт. Години по късно е амнестирана.

„Аз съм единствената свидетелка на терора, който упражняват службите в Северна Корея", казва тя.


„Благодаря ти, вожде"


„Взеха ме от училищния двор и ми казаха, че съм избрана да работя за тях. Имах една нощ време да се сбогувам със семейството си".

Ким е била млада, много красива, говорела е японски и е била високо интелигентна. Осем години младата жена е била обучавана за специална агентка. Получила е нова самоличност, изучавала е чужди езици и е тренирала бойни изкуства.

„От малки сме израстнали с идеята, че тогавашният диктатор Ким Ир Сен е Бог. За всичко, което се случваше, казвахме 'Благодаря ти, велики вожде'. Ако кажехме нещо друго, ни заплашваха с лагер", разказва Ким.

След осем години тренировка, лично синът на Ким Ир Сен, Ким Чен Ир, й възложил специалната задача да взриви пътнически самолет на път за Южна Корея. „Ние бяхме агенти и никой не поставяше под съмнения мисията си", казва 51-годишната жена.

Реклама

Причината за атентата през 1987 година са били предстоящите олимпийски игри в Суел през 1988-а. Ким Чен Ир искал да изплаши световната общност и да предупреди международни спортисти да не участват на игрите в южната съседка.

В ареста в Сеул Ким е отричала осем дни, че е шпионка и че е замесена в атентата. „Но след това агентите ме разходиха из столицата. Тогава видях колко модерно е всичко, колко свободно говорят те. Това постави под съмнение всичко, на което съм била научена", разказва бившата агентка.

Атомната програма е мярка за контрол

Днес Ким Хион Хи е на 51 години и живее на тайно място в Южна Корея. Постоянно е придружавана от бодигардове, защото по всяко време може да стане жертва на поръчано убийство от Северна Корея. Тя не знае, какво се е случило със семейството й. Преди 15 години чула, че близките й били депортирани в лагер.

Актуалният конфликт със КНДР тя оценява така: „Ким Чен Ун е много млад и неопитен. Той се бори за надмощие и се опитва да спечели лоялността на армията. Освен това използва атомната програма, за да държи населението мирно и лоялно."

Северна Корея продължава прави подбор и обучава млади жени като агентки на режима. Те са интелигентни, красиви и са "перфектно обучени оръжия". Влошила се е и ситуацията на бежанците. Още навремето Ким Чен Ир бил издал заповед служители на граничния контрол да застрелят всеки, който се опитва да избяга от страната.

Реклама
Реклама
Реклама