Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1915834 www.bgdnes.bg

Aдвокатът на Николай Русинов: Няма доказателства, че Чеци е убил Яна

"Николай Русинов-Чеци трябва да бъде оправдан по силата на закона. Срещу него няма доказателства, че той е убил Яна Кръстева. Зависи какво ще прецени съдът, все пак той има последната дума." Това заяви пред "България Днес" адвокат Иво Найденов. Той защитава обвинения в процеса за убийството на 28-годишната Яна Кръстева - Николай Русинов. Престъплението е извършено на 9 срещу 10 юли 2011 година. Девойката е открита гола и мъртва в храстите на Борисовата градина на 10 юли. В същата вечер Чеци признава, че си е тръгнал с момичето от дискотека в парка и е правил секс с нея.
"Русинов не отрича, че е бил с Яна във въпросната вечер. Ние нямаме интерес процесът да се проточва. За момента делото се движи в разумните срокове", коментира още адвокат Найденов.
На следващото пето заседание от процеса ще бъдат призовани нови свидетели. Сред тях ще има и човек, който ще разкаже любопитни факти за банда воайори, които са бродели в Борисовата градина. Сред призованите е и скандалният депутат Димитър Аврамов, който бе арестуван на 17 юли 2012 г. по обвинения за рекет и търговия с влияние. При обиска в дома му в Монтана спецченгетата откриха 50 000 белязани лева.
Аврамов е лежал повече от 40 дни в една килия с подсъдимия за жестокото престъпление Николай Русинов-Чеци. Съдът разреши неговия разпит, който бе поискан от адвоката на Чеци - Иво Найденов.
Освен Аврамов още четирима арестанти, които са спали в една килия с Русинов, трябва да разкажат дали са запознати със сексуалните му предпочитания. Искането на защитата е във връзка с ексклузивните показания на друг съкилийник на Чеци - Петър Велинов. Последният взриви съдебната зала, като сподели, че Чеци четял в килията книга с "некрофилски" секссцени. Освен това, докато гледал филм с другите си съкилийници, Чеци споделил, че жената трябва да бъде душена, докато прави секс. Според свидетеля Велинов разговорите между Чеци и него се водели, шушукайки. Велинов е бил с Чеци в една килия от 12 юни  2012 година до 10 септември, когато е бил освободен под парична гаранция. Те са били заедно в килия на петия етаж.
Николай Русинов упорито отказва да седне на детектор на лъжата. Преди ареста си пред "България Днес" той обясни, че не вярва на устройството и че то може лесно да бъде манипулирано. Детекторът няма доказателствена стойност в съда, тъй като достоверността му не е на 100% процента.


5 косъма

Основни доказателства срещу Николай Русинов-Чеци са 5 косъма от него, открити по тялото на Яна на местата, където е била притискана. На местопрестъплението са открити и бутилка от уиски и опаковка от презерватив с негова ДНК. Отпечатък от подсъдимия има и върху мобилния телефон на жертвата Яна Кръстева. Според разследващите девойката е била удряна с GSM-a си по главата и лицето. Върху устройството има нейна кръв, а телефонът бил счупен на части. Интересен е моментът, че телефонът на Чеци е бил засечен в района на Борисовата градина малко преди 6 часа сутринта, когато той е ползвал активно интернет. Веднага след престъплението Чеци е излетял за чужбина, след което беше обявен за издирване. Подсъдимият се върна доброволно в страната и бе разпитан като свидетел. Няколко месеца по-късно той бе арестуван като основен заподозрян за убийството. Яна е била удушена чрез притискане с ръка. Според експертите убиецът може и да не е имал намерение да я убива, а просто да запуши устата й, за да не вика.

 

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама