Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1915865 www.bgdnes.bg

Кюрд оглави наркокартел в Созопол

Нова наркогрупа се създава в последните месеци по Южното Черноморие. Сирийски бегълци и емигранти вече сформират своя подземна структура, която има амбиции да завладее наркопазара в региона. Над 100 души вече са организирани от своя нов лидер, чието малко име е Карим. Въпросният човек по произход е кюрд и е на възраст около 50 години. Над 10 години е бил активен член на митичната ПКК, която вършее в Кюрдистан на територия над 150 хиляди квадратни километра. Карим имал солидни контакти и сега с ръководството на терористичната организация.
Чрез тях вече е организирал и нов канал за доставка на дрога. Той ще бъде по море. От североизточните краища на Черно море ще потеглят малки рибарски гемии, които ще стоварват стоката на предварително маркирани места. Това най-вероятно ще става на 20-25 километра в открито море. Товарът ще се хвърля заедно със задържащ буй и със сигнална уредба. Тя ще позволява на хората на Карим да я открият по-лесно чрез своите предварително настроени GPS системи.
Минималният товар на една пратка ще е 100 килограма. Става въпрос за опиумни деривати и марихуана от чист вид. Наркотиците ще бъдат доставяни от Афганистан, където се отглеждат хиляди хектари с макови полета. Карим е организирал цялата дейност на своята група и дори вече е осигурил солидно въоръжение. Бандата вече притежава над 20 АК- 47, голям брой пистолети и пушки, ръчни гранати и дори четири броя РПГ. Самите членове на новата структура са селектирани предварително още преди да бъде премината границата на България. Повечето са бежанци от Сирия, като голяма част от тях са се занимавали и там с престъпна дейност. В групата има и ливанци, йорданци и либийци.
Според хора от местния ъндърграунд цялата операция е била планирана предварително и хората са били подготвени за това, което ще вършат още преди да влязат у нас. Карим имал амбицията да стане новият наркобарон на Южното Черноморие и по-специално Созопол. Неговите хора вече били настанени по квартири в Бургас и околните градчета в очакване на активния летен сезон. Това обаче предвещава зловеща нарковойна с местните банди. След като Митьо Очите освободи пазара, в региона се оформиха няколко групи, които играят солово и се снабдяват самостоятелно. Доставките идват или от София или от Турция чрез посредници от Истанбул.



По 30 души в банда

Бандите са добре структурирани с над 30 души личен състав едната. Техният брой вече е над 10. Очаква се те да влязат в люта битка с хората на Карим. Не е изключено в името на крайната цел местните да се обединят срещу пришълците. Само от продажба на наркотици печалбите от Южното Черноморие се изчисляват на минимум 60 милиона евро за летен сезон. Заради това и има солиден интерес към този регион. Така или иначе през лятото тук се очертава нарковойна и може би оформянето на нов силов лидер.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама