Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1915874 www.bgdnes.bg

Нели Иванова, майка на прегазената Лора: Затвор за Диян!

Делото за прегазената на пешеходна пътека Лора от Варна ще започне отначало. Апелативният съд върна процеса за ново преразглеждане, след като Окръжният съд прочете поредна условна присъда на мотоциклетиста Диян Станчев. Лора беше блъсната на 17 юли 2011 г. около 5 ч. сутринта на бул. „Осми Приморски полк".
Според представените досега в съда експертизи при инцидента Станчев се е движил със скорост не по-малка от 97 км/ч. Първия път той сключи споразумение с прокуратурата за наказание от 2 години лишаване от свобода, отложено с 4 години изпитателен срок. Случаят стигна до тогавашния главен прокурор Борис Велчев, по чието искане Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане.
"Едно от нашите искания беше за тройна и петорна нова автотехническа експертиза. Ние го поискахме това и от Окръжния съд във Варна, и от Апелативния. И съдиите отхвърлиха искането. Сега връщат делото за доизясняване и искат тройната и петорната експертиза", възмутена е почернената майка на Лора - Нели.
Мотивите на апелативните магистрати да отменят присъдата са, че не са спазени редица процесуални правила и тя е опорочена от оценката на приетата повторна автотехническа експертиза, уточняваща мястото на удара и отстоянието между жертвата и мотоциклетиста. Нейното заключение е било подменено от Окръжния съд, след като той е направил нови изчисления.
"В момента предлагат да се използва трасолог- човек, който прави експертизи на следите от гуми. Аз мисля, че тук, във Варна, Диян е направил номер с автотехническите експертизи. Още след старта на процеса аз лично платих на независим експерт от друг град. Неговите изводи бяха коренно различни от експертизите, които са по делото. В неговата експертиза става ясно, че Лора е била към средата на пешеходната пътека. Следите от гумата са от мотора на Диян. Имало е натиснат клаксон, значи я е видял да пресича. Това потвърждават и свидетелските показания", разкри майката. 
Тя смята, че повторното връщане на делото е по-малкото зло."Можеше да потвърдят и условната, а те я отменят. Но се надявам сега да назначат тройна и петорна експертиза, която се прави от експерти от различни градове в България. Така Диян няма да може да влияе", надява се майката. Според нея Апелативеният и Окръжният съд си прехвърлят топката, защото имат ясни указания от ВКС. Върховните магистратите искат делото да отиде при тях с ефективна присъда. Със споразумение го върнаха, а в мотивите им ясно е казано, че искат затвор", смята майката.
  

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама