Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1916526 www.bgdnes.bg

Малена Филипова: Няма държава в света, в която корупцията да се разкрие само чрез свидетели

"Не съм оказвала натиск върху прокурори, а съм следяла движението на преписки", каза прокурор Малена Филипова за Нова телевизия. Тя обясни, че има задължение да контролира, да се запознава с оперативните дела и да докладва на главния прокурор и заместник - главния прокурор, който й е ресорен.

Пред дни главният прокурор Сотир Цацаров поиска оставката на Филипова.

Пред Нова телевизия тя обясни, че в касата си държи секретни преписки, както и решени преписки с т.нар. „чувствителна информация". Оказва се, че в касата й имало приключили проверки срещу шефове на съдилища, които ги оневиняват. Тя ги съхранявала, за да не излезе тази информация в медиите и да не се злоупотреби с нея.

Реклама

В касата си тя държала „гордостта на кариерата й", сред които се нарежда и делото „Златна перла". „С това дело казахме, че държавата ще си отвоюва загубеното", подчерта Филипова.

Имало и копие от прекратено дело от 2004 година за убийство на мароканска гражданка в София. "Това дело беше ключът към затвора, където бяха нашите медицински сестри", каза Малена Филипова и обясни, че заподозрян за убийството бил син на тогавашния посланик на Либия в София. Делото обаче било „смачквано". Можехме да поискаме някаква размяна, смята прокурор Филипова.

Според нея са създавани пречки делото за убийството на мароканката да бъде разкрито. „Има много засегнати от мен хора", посочи тя. „Има много хора, които искат да замлъкна завинаги като един от най-информираните хора в държавата за корупцията в съдебната система", сподели Малена Филипова и допълни: „Чувствам заплаха за живота и свободата си".

Прокурор Филипова се притеснява, че някой ще плати за „случаен инцидент" с нея.

"Аз имам задължението не само да контактувам, но и да координирам преписките с ДАНС и ГДБОП. Случвало се е да разглеждаме и анонимни сигнали. Поне 10 такива сме разглеждали в последните 4 години, когато се види, че става въпрос за конкретни лица. Това че са анонимни не означава, че не трябва да ги проверявам. Това за мен не е тормоз към хората, които ги движат, а отговорност", твърди тя.

"Борбата с корупцията за мен е кауза. Участвах в екипа на предишния главен прокурор, който създаде екипите на ДАНС и ГДБОП. Установяването на корупционни връзки изисква много неща и действия, включително и използване на СРС и други способи. Няма държава в Европа и в света, в която корупционната обвързаност да може да бъде установена само на база свидетели", обясни Филипова.

Малена Филипова заяви, че до момента не се е срещнала със Сотир Цацаров. Според думите й той не е пожелал такава среща и я е посъветвал да напише това, което има да каже.

Реклама
Реклама
Реклама