Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/19168462 www.bgdnes.bg

Бизнесменът Емил Арабаджиев: България произвежда най-добрия черен хайвер в света!

Емил Арабаджиев е роден преди 57 г. в Тутракан. Заедно със своя брат близнак Младен Арабаджиев в зората на демокрацията създават първата българска компания за мода "Денил". Емил Арабаджиев създава характера и философията на марката, а компанията им е пионер в България във фешън индустрията. Братята създават и едно от първите онлайн списания за мода, но когато бизнесът с мода е на върха през 2013 г., близнаците го разпродават и се насочват към търговия и производство на черен хайвер, като създават и Асоциацията на търговците на черен хайвер. Баща е на двама синове.

- Вие сте управител на Асоциацията на търговците на черен хайвер в България, преди това десетилетия бяхте лидер на българския пазар за мъжко облекло. Как ви хрумна да смените елегантните костюми с хайвер?

Реклама

- Аз съм родом от Тутракан, град на брега на река Дунав, а тя е единствената река със 7 вида есетри и аз съм пораснал с черния хайвер. Когато продадох фабриката за дрехи и магазините, реших да вляза в сфера, която ми харесва. Аз вече знаех, че България е голям производител на черен хайвер и най-големия износител в Европа и абсолютно логично създадох тази компания, която се занимава с търговия на черен хайвер в и извън страната ни. Аз ще си позволя да отбележа, че моята експертиза в областта на маркетинга гласи, че преди да се направи каквото и да е, трябва да се направят проучвания.

- От коя риба се вади хайвер?

- В Дунава имаше 7 вида есетрови риби, но ги няма вече. Тя е единствената река, в която е имало, но в момента са останали един или два от тези видове есетри, което е тъжната новина. Черният хайвер се добива само от есетрови риби, България отглежда най-добрите есетрови екземпляри, а те са сибирска и руска есетри и моруна. Освен това имаме разработки и за хибридна моруна, която се изнася за американския пазар.

- Рибите на свободна плаване ли са или се отглеждат в развъдници?

- След като преди 103 години в света става ясно, че свръх консумацията на черен хайвер е застрашила от изчезване този вид риби, който и към днешна дата си остава най-застрашеният от изчезване вид, започват да се разработват инженерни способи за отглеждането на есетрите в стопанства с цел бъдещ добив на черен хайвер. И България преди 28 г. е една от първите държави в света, която изгражда есетрови стопанства и започва да се занимава с този към днешна дата изключително рисков бизнес.

- Защо, какви рискове дебнат над този бизнес?

- Ами, ако намалее нивото на водата, рибата остава без кислород и умира за 5-7 дни. С тонове умират рибите и се изхвърлят, нищо не може да се направи, за да се спасят. А за да достигне полова зрялост рибата, минават години - руската есетра достига на 10-ата година, а моруната на 18-тата - 20-тата година. И си представете, че рибите умират именно в сезона, в който трябва да събирате хайвер, отглеждали сте ги толкова години и те измират, и на всички ни са се случвали такива трагични неща, природата си е казвала тежката дума. Но есетровите стопанства в България са едни от най-старите в света, заради благоприятния климат ние отглеждаме най-висококачествените есетрови риби. В йерархията в света има 28 вида, като най-горе в стълбицата са сибирска, руската есетри и белугата. Белугата и моруната всъщност е един и същ вид риба. И не случайно българският хайвер е популярен в света като най-хубавия. У нас има различни есетрови стопанства, рибите се отглеждат в различни условия, но във всички случаи българският хайвер е най-хубав.

- Кой е лидер в производството на хайвер в света?

- България има своето челно място. Франция като голяма държава й бе възложено да изгради система за ограничаване на контрабандата на черен хайвер в света. Те създадоха технологията за това, като направиха заснемане на всички водоизточници, в които има есетрова риба, изследваха и ДНК-то на рибите и по този начин контролират и ограничават нелегалната търговия на черен хайвер, като паралелно с това създават и технология за отглеждане на риби в есетрови стопанства.

Реклама

- Справят ли се французите с контрабандата?

- Светът ангажира французите не само с тази тежка мисия да се справят с контрабандата, но и да контролират флората и фауната, като създадоха стандарта CITES и всяка партида трябва да има издаден по стандарт документ. Затова всеки застрашен от изчезване вид минава за одобрение през министерствата на различните държави и всяка партида трябва да има сертификат.

- У нас има ли контрабанда на хайвер?

- У вас има ( бел. Ред - смее се).

- У дома няма, у нас има ли?

- Да, у вас има ( бел. Ред - смее се). Аз разбирам въпроса ви и ви отговарям по този начин - на мен ми е неприятно, че в България все още има знатни хора с положение, които си позволяват да купуват контрабанден хайвер. Уловът, естественият улов на есетрови риби, е абсолютно забранен. Особено в размножителния период, но рибарите по река Дунав, въпреки че нямат контрол върху качеството на дивата риба, злоупотребяват. Не връщат рибата обратно, както е редно.

- В такъв случай защо не се криминализира това деяние, ще останем без есетри в Дунава!

- То е криминализирано с ефективна присъда между 7 и 10 г. затвор. Това не спира хората. Органите, които контролират процеса, те ограничават, но успяват напълно да спират контрабандата, но как да ви го кажа по меко, рибата е изчезнала, няма я.

- Как може да се възстанови?

- Затова създадохме Асоциацията на търговците за черен хайвер, в нея членуват и нетърговци, които обаче подкрепят каузите й, в нея влизат ресторантьори, които продават или не продават хайвер, защото милеят да се възстанови популацията, а това е изключително сложен процес. Това означава, че трябва да се ловят контролирано екземпляри от река Дунав, да се изследва тяхното ДНК и се пристъпва към процедурата по размножаване. След това рибките се връщат обратно в реката. И след 15-20 години, каквото и да се случи, трябва да има риба в Дунава. Трябва.

- Когато бях дете, всяка сутрин, алармата на ВЕФ-а ми се включваше, за да ме буди за училище в 6,30 ч., точно когато по радио "Хоризонт" се съобщаваше нивото на река Дунав. Тогава се чудех, кой го касае това.

- Хахаха, касае всички, които живеят по поречието на река Дунав.

- Вашите сутрини така ли започват, с нивото на река Дунав?

- Абсолютно.

- Заради бизнеса ви, който е в реката, да не падне нивото и кислорода и рибата да умре?

- Не. Нашият бизнес е в есетровите стопанства, а те са територията на цяла България, в акваторията на Черно море, която е една и съща с акваторията на Каспийско море. На територията на България природата е уникална, а условията за отглеждане на риби са феноменални. Есетрите се отглеждат в реки и язовири, в които температурата на водата е 9-10 градуса и ако водата е чиста, това е достатъчно да се отглеждат есетровите риби. В река Дунав имаше във Видин и Тутракан опит да се направят стопанства, но в момента те не функционират.

- Как един и същи човек първо успява в модата, после се захваща с хайвер. Няма ли разлика в бизнесите? Утре може със совалки да решите да търгувате...

- Илън Мъск също се занимава с много дейности, хората са с различни капацитети и не трябва да се подчиняват на лимитирани решения. В случая аз взех решението да изляза от зоната си на комфорт в модата и да започна да се занимавам с друг бизнес, но с цел пак да постигна комфорт.

- По лична преценка успяхте ли, постигнахте ли комфорт?

- Да, доволен съм.

- Помните ли, когато сте били на 20 години, момче от Тутракан, какви бяха мечтите ви за бъдещето?

- Аз, за разлика от всички други, може да ви звучи изненадващо, но знаех какво ще направя. Знаех, че ще стана фабрикант, знаех, че ще продавам дрехи, знаех как ще ми протече живота.

- А знаете ли колко млади момчета, не момичета, момчетата днес мечтаят за свой собствен моден бранд?

- Колко?

- Всички приятели на моите дъщери. Какво ще им кажете на тези момчета, които мечтаят да покорят модата?

- Смело напред и ако им трябват консултации, дайте им телефона ми, безплатно ще им ги дам. Не се отказвайте, момчета!

- Недейте така, целият клас ще започне да ви звъни.

- С най-голямо удоволствие! (Бел. Ред. - смее се). Само по този начин можем да поощрим младите хора да се занимават с този бизнес. Той е чудесен и няма причина да се отказват.

- Аз се опитвам всичките да ги сваля на земята, да не мечтаят да са модни фабриканти.

- А няма нужда да го правите.

- Насочвам ги я към инженерство, я към медицина, нали са бъдещи мъже! Трябва мъжки професии да имат, да са стабилни.

- Това са вашите амбиции, не са техни.

- От позицията на вашите 57 години как виждате днешна България като поле за бизнес изява?

- Позитивно. Защото утрешният ден винаги е по-добър от днешния. Каквото и да се случва, утрешният ден е по-добър от вчерашния заради натрупания опит, заради движението на света напред, заради успехите в технологиите.

- Вярвате ли, че изборите другата неделя, ще доведат до нещо по-добро?

- Нека да отбележа, че аз не се занимавам с политика, аз не вярвам в тези политици и не вярвам, че могат да дадат нещо повече, повече от това, което са дали до този момент.

- Ама политиката влияе и на бизнеса, нали?

- Ама, ако някой, който прави политика, реши да пречи на някого, който прави бизнес, е достатъчно да спре да пречи на бизнеса, и той ще се развива. Бизнесът се извършва от инициативни хора с идеи и на тях не им трябва държавата. Държавата има функции да събира данъци от бизнеса и да разпределя тези данъци. Хората са разочаровани от това как политиците го правят. Тези, които имаме бизнес, си гледаме бизнеса и по никакъв начин държавата не ни притеснява.

- Е как, дребният и среден бизнес пищи, че е на колене. Колко големи бизнеси пък бяха сринати. Откъде такъв оптимизъм у вас?

- Държавата си има установени норми как да се работи, какво да се произвежда, по колко да се плаща, как да се случват нещата и бизнесът си работи. Без значение кой управлява, разберете, бизнесът работи. Да, има моменти, в които е по-трудно, в други, в които е по-лесно, но ето го, оптимизмът ми идва точно от това. Работиш си, гледаш си бизнеса, не се занимаваш с политиците и нищо не те притеснява.

- Вие проблеми в бизнеса нямате ли?

- И в Германия има проблеми, и в Австрия има проблеми, но това не означава, че бизнесът не работи.

- Не са малко бизнесмените мастити, които не спират от години да се оплакват от проблеми, които държавата или партиите им създават със зловредна умисъл.

- Партията не е за да взема бизнеси. Преди партиите, ако помните, имаше кратунски времена, и хората пак оцеляваха. После имаше застрахователи, които страхуваха бизнеса и хората. После дойдоха някакви политици, които започнаха да се оглеждат в нечий бизнес, това го е имало и ще продължава да го има. Има го и в по-големите от България държави, но това не означава, че няма да правим бизнес. Аз не се страхувам от тези неща.

- Идната неделя ще гласувате ли?

- Не.

- Защо?

- Не вярвам в системата.

- И аз така, но всички ни казват "Гласувайте!". И трябва да гласуваме. Ако не сте наясно за кого, дайте гласа си за някоя малка парламентарно непредставена формация, но дайте гласа си!

- Но това са илюзии ( бел. ред. - Смее се).

- Актьорът Веселин Калановски в интервю ми каза: Не се поддавайте на натиска на политическата класа, която през последните 20 г. направи всичко възможно да отврати хората от изборния вот, за да им е по-удобно да си направят сметките. Гласувайте!

- Това е негово мнение, има право да го изказва. Аз съм по-скромен и казвам, не вярвам в системата. Не са ме убедили да им вярвам и няма да гласувам. И не очаквам нищо от политиците.

- Не мога да не ви попитам, не знам дали Рая Назярян е първата ви любов, но е ваша любов, от която имате син. Тя от асистентка в кантората на адв. Менко Менков нагази с двата крака дълбоко в политиката чрез ГЕРБ, дори стана председател на 50-ото Народно събрание.

- Не следя.

- Какво бихте казали на Рая, ако седнете да пиете приятелско кафе и заговорите за политиката, тя оправя ли се добре?

- Не наблюдавам развитието й и нямам никаква представа.

- Благодаря ви за интервюто.

- И аз благодаря.

Повече подробности за спасяването на българската есетра вижте ТУК

Четете още

Денят на Съединението събира президента и премиера в Пловдив

Денят на Съединението събира президента и премиера в Пловдив

Рая Назарян отряза Радев по телефона за служебен премиер

Рая Назарян отряза Радев по телефона за служебен премиер

ИТН върна третия мандат неизпълнен, пак отиваме на избори

ИТН върна третия мандат неизпълнен, пак отиваме на избори

Борисов ОБЯВИ: Няма да се кандидатирам за премиер

Борисов ОБЯВИ: Няма да се кандидатирам за премиер

Реклама