Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/19172241 www.bgdnes.bg

Николай Овчаров каза тайната на гроба с предполагаемия вампир

Разкритият гроб на покойник, с изпълнени върху тялото ритуали против вампирясване, е на човек с малформации, каза пред журналисти ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров.

Днес той показа откритието, като разказа, че при откриването му археолозите са смятали, че може да става дума за дете заради ръста от 110 см., но по-големите размери на главата и други показатели са навели на мисълта за човек с малформации.

Реклама

„Нищо чудно, защото такива хора освен шутове, каквито са ставали, са били и отхвърляни до голяма степен от обществото", коментира археологът.

Той допълни, че при погребването върху тялото са били поставени откритите сега кръст, който не е нагръден, а от хоругва, „явно специално свален от хоругвата", и остър предмет. Двете неща са поставени върху двете рамене на покойника, като според археолога, за първи път се открива хоругвен кръст, използван в ритуал срещу вампирясване.

„По този начин са направили една своеобразна композиция, с която са вярвали, че ще предпазят човека да не вампиряса до 40-ия ден", каза още проф. Николай Овчаров.

Той определи откритието като поредната интересна щриха от историята на Перперикон, отново в сектора от Южния квартал, в който се разкриват и жилища, и гербове от 13-14 век.

Проф. Николай Овчаров допълни, че находката се появява след почти 250 разкрити гробове и гробници край Голямата базилика, отново в Южния квартал. И припомни как през 2013 г. на Перперикон отново бе открит гроб с извършен ритуал против вампирясване, като откритият в него скелет бе със забит в лявата част на тялото палешник. Тогава проф. Овчаров обяви, че разкритият гроб на "вампир" е "близнак" на открития преди това подобрен в Созопол.

Четете още

Проф. Николай Овчаров:  Не знам дали има митични същества в България

Проф. Николай Овчаров: Не знам дали има митични същества в България

Героят Светльо, който едва не загина в пожар, се събуди

Героят Светльо, който едва не загина в пожар, се събуди

5 операции спасяват обгорения герой доброволец

5 операции спасяват обгорения герой доброволец

Проф. Николай Овчаров тръгва към Сахара да търси следи от изчезнала цивилизация

Проф. Николай Овчаров тръгва към Сахара да търси следи от изчезнала цивилизация

Реклама
Реклама
Реклама