Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1918742 www.bgdnes.bg

Топбандит духна от затвора с носни кърпички

Един от най-опасните престъпници избяга зрелищно от строго охраняван затвор във Франция.

40-годишният Редуин Фаид се измъкна като в холивудски екшън от пандиза в Секеден, предградие на Лил. Бандитът успя да разбие няколко врати с експлозиви, донесени малко по-рано от съпругата му.

В съботното утро Редуин взе 4-ма пазачи за заложници. Половин час по-късно вече е навън, след като взриви общо 5 заграждения. В хода на бягството той освободи един по един пленниците, последния от които пусна на автомагистралата, по която отпраши към близката Белгия.

Реклама


Първата кола на бягството Фаид запали на пътя и се прехвърли на друг автомобил. Полицията пусна по петите му значителни сили, в издирването се включиха и хеликоптери. Според министърката на правосъдието Кристин Таубира задействана е и Интерпол, а вече има и европейска заповед за арест. Предполага се, че беглецът все още е тежковъоръжен, а освен огнестрелно оръжие носи със себе си и взривни вещества.

Предполага се, че експлозивите за фамозното си бягство е получил от жена си, която го посетила сутринта в събота. Те били натъпкани в малки пакетчета с хартиени носни кърпички. Вероятно в подготовката участва и брат му, който също обявил предните дни, че иска да го навести в зандана.


Редуин получи национална известност след обир на инкасо микробус през май 2010 г., при който уби млада полицайка. Месеци наред ченгетата го търсеха и най-накрая го хванаха през юни 2011 г. Оттогава лежи в Секеден.

Още докато се криеше, той написа книга, в която се представи за хрисим и описа израстването си от дребен джебчия до специалист по обирите на банкови коли.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама