Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1918775 www.bgdnes.bg

На Сатурн вали дъжд

Дъжд вали от пръстените на шестата планета в Слънчевата система - Сатурн.

Откритието е на американски астрономи от обсерваторията "Кек" на Хаваите, информира в. "Телеграф". Според тях електрически заредените капчици в горните слоеве на Сатурн идват всъщност от ринговете, съставени от лед и космически прах.

"Сатурн е първата планета, която показва значително взаимодействие на атмосферата с пръстените си", обяснява Джеймс О'Донахю, водещ учен в проекта и преподавател в Лестърския университет във Великобритания. Основният ефект от дъжда е, че "загасява" йоносферата на небесното тяло - с други думи силно намалява плътността на електроните в зоните, където пада.

Реклама


Водата попада върху обширни области от Сатурн, като влияе и върху състава и температурата на атмосферата на планетата. Дълго време изследователите се чудеха откъде всъщност идва тя, а за първи път хипотезата за произхода й от пръстените се появи след снимки от космическия апарат "Вояджър", изпратени през 1997 г.

Пръстените на Сатурн се простират на разстояние от 6 хил. до над 120 хил. километра от екватора й. Сами по себе си уникален обект в Слънчевата система, те продължават да будят любопитството на астрономите.

Според една от основните теории те са останки от спътник, който твърде близо се е приближил до Сатурн и бил разрушен от приливните й сили. Друга версия гласи, че са части от първичния материал в слънчевата мъглявина.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама