Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1918808 www.bgdnes.bg

Кадиров: Хич и не искам да ходя в САЩ!

Чеченският президент Рамзан Кадиров се закани никога да не стъпи в САЩ.

Това стана, след като вестник "Ню Йорк таймс" разгласи, че той присъства в поверителната част на т.нар. "Списък Магнитски", забраняващ достъпа на заподозрени в престъпления руски граждани в страната. "САЩ са държава, която върши своеволия по цял свят", каза 36-годишният Кадиров. Той нямал никаква собственост оттатък Атлантическия океан и въобще не възнамерявал да ходи там.

По думите на главата на автономната руска репубрика американските власти неотдавна забранили и на коня му да участва на състезание. Заради забраната животното се поболяло и дълго време страдало.

Реклама


В петък Вашингтон разгласи списък от 18 имена на руски съдии, следователи, прокурори и данъчни инспектори, заподозрени в участие в схема за източване на 230 млн. долара от руската държава. Разкритията бяха направени от юриста Сергей Магнитски, одитор в консултантската компания "Файърстоун Дънкан". През 2007 г. Москва погва британския инвестиционен фонд "Хермитидж кепитъл", чийто одитор е Магнитски, за предполагаемо укриване на данъци. В хода на разследванията юристът разкрива как група влиятелни държавни служители източват фонда.

През 2008 г. Магнитски е арестуван и привлечен под отговорност. Той умира в следствения арест на московския затвор "Матроска тишина" през ноември 2009 г. И до днес смъртта му, настъпила след зверски побой, не е разследвана. Случаят "Магнитски" доведе до остро противопоставяне между Москва и Вашингтон, а двете държави си разменят редица ограничителни мерки.


В американския списък са включени и двама чеченци. Единият е 37-годишният Леча Богатиров, обвинен от австрийските власти в убийството на бивш телохранител на Кадиров. През 2009 г. Богатиров застрелва във Виена Умар Израилов, критик на прокремълския чеченски президент и някогашен негов гавазин.

Другото чеченско име е Казбек Дукузов, съучастник в убийството на журналиста от руското издание на сп. "Форбс" Павел Хлебников през 2004 г. Две години по-късно Дукузов е оправдан, след което потъва вдън земя. В крайна сметка никой не е осъден за покушението над Хлебников.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама