Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1919171 www.bgdnes.bg

Дойчин Боянов: Губил съм колега на Еверест, но лавината под Вихрен беше по-страшна

"Претърпях успешна операция и се възстановявам", каза пред БТВ алпинистът Дойчин Боянов, който пострада при лавина в подножието на Вихрен.

Той обясни, че с приятелите си са се изкачвали по северната стена на върха, когато чул зад себе си вик: "Лавина".

Реклама

Снежната маса идва за секунда и изкъртва осигуровките. „Започнахме да падаме 40 метра по камъните. Колегата ми Панайотов не беше осигурен и той се отскубна, а мен въжето ме задържа. Успях да се превъртя и да се доближа близо до стената, не можех да дишам, всичко навярно е продължило минута и половина", каза Боянов.

Той допълни, че през цялото време гледал как Панайотов пада и лавината го търкаля по камъните. „Помислих си най-лошото, той стоеше долу неподвижен. За щастие след малко се изправи и отиде при другите", каза Дойчин.

Когато дойдоха студентите от хижата разбрах, че кракът ми е счупен, обясни още алпинистът.

"Не сме подценявали планината, уверява Дойчин Боянов. "Не сме от тази, които отиват да предизвикат лавина, защото търсят адреналин. Бил съм на Еверест и съм губил колега там, но въпреки всичко, което се случи тук за мен бе по-страшно. Защото тук бях в качеството си на преподавател и носех отговорност за тези момчета", обясни Боянов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама