Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1919500 www.bgdnes.bg

Митьо Очите изгърмя заради кризата в Кипър

След като стана ясно, че един от бургаските ъндърграунд герои - Пламен Дишков-Кела, е изгърмял с 11 милиона евро заради кризата в кипърските банки, друга култова фигура от региона също ще трябва да отпише солидна сума от своите авоари. Става въпрос за бившия кръвен враг на Кела - Димитър Желязков-Очите. Той е имал няколко офшорни сметки в Кипър, които са били открити в периода 2003-2007 година, споделиха негови приближени.

Очите е бил посъветван да влага част от капиталите си на острова, защото по това време Кипър действително беше данъчен рай и голяма част от българските бизнесмени и подземни босове предпочитаха там да отворят сметки и фирми. Според вътрешна информация Очите е бил посъветван за въпросната операция от Христофорос Аманатидис, познат повече като Таки, който също имал големи влогове в кипърски банки. Таки споделил пред несебърския наркобос, че този тип вложения са много сигурни и никой не може да открие следите им, ако започне проверка. Така в период от 4 години Очите е наливал пари в трезорите на Острова на Афродита. Никой от неговите приближени не знае за каква сума става въпрос. Според една от информациите несебърлията е открил над 10 банкови сметки на името на различни юридически лица. Общата сума е достигнала до 8 милиона евро, 3 милиона щатски долара и близо 2 милиона британски паунда.

Реклама

Парите били влагани в четири банки, като Очите прилагал постоянно прехвърляне на капиталите през една сметка в друга. Така успявал да осчетоводява и потоците от капитал по специална схема.

След 2007 година по сметките му в Кипър не е имало никакво движение, което е логично. В началото на същата година той бе задържан в ареста, след което беше осъден и лежа в пандиза до 2011 година. Не е ясно дали в последните 1-2 години Очите е управлявал сметките си в Кипър. В последните седмици обаче той бил бесен от случващото се там и търсел всякакви начини да спаси авоарите си. За разлика от Кела той нямал собственост в акции и дългови книжа, което му давало известна надежда, че може да си върне поне част от имането. Всичко зависело от това как ще се развият събитията в островната държава и дали банковата система там ще удържи на тежката криза.

С тузарска вила край Агия Напа

Според хора от ъндърграунда той притежава и няколко имота там, които до този момент не са станали публично достояние. Най-голямата придобивка била вила край курорта Агия Напа, която Очите посещавал само през месеците април-май и септември-октомври. През останалото време било или много горещо, или прекалено хладно за почивка на море. Вилата струвала 1,8 милиона евро и била купена от бивш гръцки национал по футбол. Останалите имоти на несебърския Ал Капоне били апартаменти в Никозия, Ларнака и Пафос.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама