Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/19198962 www.bgdnes.bg

Най-ниската българка пуска бюлетина в инвалидна количка

  • Не пропуска избори 
  • Помага й придружител, сама не може да изкачи стръмния баир до училището 

Най-ниската българка гласува в инвалидна количка.

Малечка Палечка, както самата тя обича да се нарича заради ръста си от едва 90 см, не пропуска да изрази своя глас винаги когато има възможност. И тази година Петя Гарова отива в избирателните секции, за да покаже, че въпреки несгодите е важно да мислим за бъдещето на страната ни.

Реклама

"Не пропускам избори! Стига да съм здрава, винаги отивам. Училището, в което гласувам, е близо до нас, но има много неудобен баир, който е с плочки и се пързаля. Зимата е още по-зле. Налага се да ходя с придружител, тъй като акумулаторната ми количка е развалена и съм с ръчна. Щом аз, която съм в неравностойно положение, намирам начин да отида - няма дъжд, няма сняг - тогава и вие можете", заяви пред "Българи Днес" 35-годишната Петя, която живее в защитено жилище в Луковит.

Младата жена се оплаква и от доста трудности в самите избирателни секции и споделя, че изобщо не улесняват хората с увреждания.

"Всичко е на стандартна височина. Трудно ми беше с електронните машини, защото съм нисичка и трябва да се надигам, за да прочета текста по-нагоре. Разстоянието между бюрата също е тясно и се налага да се разместят, за да мога да мина с количката, но не всеки се съгласява за съдействие. Това ни спъва понякога, но попадаме на светни хора, които помагат, въпреки че е имало и откази", каза също Гарова.

Историята на младата жена е осеяна с много трудности още от самото й раждане, когато е установено, че има физическо увреждане (костите й са прекалено чупливи и не може да расте). Веднага след появата й на бял свят родителите й я изоставят и тя израства по домовете. Въпреки нелекия си живот Петя никога не се отказва - завършва висше образование в УНСС, пише стихосбирки и живо се интересува от положението в страната ни.

"Гледам и слушам всичко, свързано с изборния ден в България. Оказва се, че българите в чужбина гласуват много повече от нас. Не може хора, които са решили да живеят извън граница, да ми решават съдбата. Нищо против тях, те също имат права, но ми е чудно, че мислят повече за родината, която са напуснали, от нас - гражданите", каза също луковитчанката.

Реклама

Малечка Палечка смята, че трябва да се направят улеснения за инвалидите, за да имат мотивация да отидат на избори.

"Ще е хубаво във всеки град да се обособят по една или две секции само за хора с увреждания, защото се е случвало на мои приятели да нямат достъпност и дори да трябва да изкачват стълби. Един път имаше спънка в двора на моето училище и дойдоха двама човека да ме внесат на ръце. Треперех от страх, но щом има желание, има и начин", разказа Петя, която тежи около 20 килограма.

Съвестната дама призовава управляващите да мислят повече за благото на обществото. Въпреки че гласува упорито, понякога и самата тя губи надежда.

"Политиците трябва да оценяват своите граждани и България. Виждам какво се случва просто - грамотните и кадърни хора емигрират. Защо? Защото тук не им се оценява трудът. Сега завършвам администрация и мениджмънт, но не мога да се развивам. Не получавам никаква подкрепа в търсене на работа. Иска ми се дори за четири часа да върша някаква дейност в бюрото по труда например - но няма да ме приемат, защото си взимат само техни хора. В малките градове е така. Трябва да си човек на някого или да си здрав. В моето състояние е малко трудно - като чуят ТЕЛК, не те взимат. Всеки път гласувам с надеждата, че тези хора ще погледнат по друг начин на нещата и ще се замислят за хората с увреждания и как може да ни се помогне да се развиваме в някаква насока", завърши с лека тъга Гарова.

Четете още

Камелия гласува с малкия Баян

Камелия гласува с малкия Баян

Асен Блатечки реши отново да гласува, след като не подкрепяше никого години наред

Асен Блатечки реши отново да гласува, след като не подкрепяше никого години наред

Лили Иванова пусна бюлетина с черни ръкавици

Лили Иванова пусна бюлетина с черни ръкавици

Христо Стоичков гласува в Париж: Изпълних гражданския си дълг към родината

Христо Стоичков гласува в Париж: Изпълних гражданския си дълг към родината

Реклама
Реклама
Реклама