Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1920124 www.bgdnes.bg

52-годишна майка на близнаци: Всеки месец подарявам на държавата по 105 лева

Жената, която през 2007 г. роди две момиченца на 52-годишна възраст - Зоя Цветкова сподели, че се решила да роди на тези години, тъй като посветила години от живота си на своето дете с увреждане, а желанието й да отгледа здраво дете било по-силно от самата нея.

„Единственият начин да го направя беше чрез асистираната репродукция", казва Зоя, която вече 5 години се грижи сама за дъщеричките си.

„Отглеждането е доста трудно, защото държавата нищо не прави за самотните родители", признава тя. По думите й проблемът е във финансовия праг - „ако го надминеш, просто не съществуваш за нея"..., а „всички деца са деца на България".

Зоя смята, че има варианти да се намират пари. „Защото при този фрапантен демографски срив държавата ще остане без население и то население, което е качествено, което е в репродуктивна възраст."

Зоя не получава детска надбавки и се чувства дискриминирана от това нещо. „Дискриминирана съм, защото данъците, които плащам на държавата никак не са малко, дори няма никакъв стимул, няма семейно подоходно облагане. При положение, че гледаш две деца, да има някакъв спад на данъка. Няма такова нещо, просто си оставен сам на себе си".

„За мен не е честно за едни да има детски надбавки, за други да няма, защото има хора, които са превърнали раждането на деца в поминък". Аз лично подарявам на държавата по 105 лева на месец - толкова трябва да получавам като родител на близнаци.

Зоя работи като възпитател в училище „Луи Брайл" и получава учителска заплата. Тя първо смята сметките си и затова разходите за храна се редуцират.

Цветкова пресметна, че дори само за жизненонеобходимите неща - сметки, храна и детски градини, на месец са й необходими минимум 675 лева. А тя трудно се побира в тях.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама