Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1920671 www.bgdnes.bg

Гърция получава още 8.8 милиарда евро от тройката кредитори

Гърция се споразумя за нов пакет от икономически мерки, като срещу това ще получи общо 8.8 милиарда евро помощ на два транша, съобщи финансовият министър Янис Стурнарас.
Според новите договорености с тройката кредитори, страната ще намали с 15% стойността на извънредния данък върху недвижимото имущество, който ще се събира със сметките за тока. Освен това правителството засилва и приватизационната си програма, която предвижда раздържавяване на железниците и националния енергиен оператор.

Гърция има за цел да постигне първичен бюджетен излишък през тази година. Това представлява излишъкът преди отчитането на разходите за дълговото финансиране, заяви ощеСтурнарас.

Реклама

Според тройката кредитори, Гърция може да получи допълнително намаляване на дълга, вероятно под формата на по-ниски разходи за финансиране, ако тя постигне фискалните си цели, сред които е и условието за първичен бюджетен излишък.

Една от най-важните стъпки за Атина в момента е да приключи с рекапитализирането на банковия сектор в страната, така че банките да могат да започнат отново да отпускат заеми за реалната икономика. Този процес е почти завършен, като повече от 50 млрд. евро са предоставени на четирите основни банки.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама