Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1920790 www.bgdnes.bg

Германци разясняват как се получават пенсии от работили в страната им българи

От 23 до 25 април 2013 г. в гр. Бургас ще се проведат международните консултационни дни по пенсионно осигуряване с участието на представители на Националния осигурителен институт на България и на Германското пенсионно осигуряване на Федерална република Германия, съобщиха от НОИ.


Международните консултационни дни тази година ще се проведат за 13-ти пореден път. Четири екипа от експерти от двете страни ще консултират гражданите по конкретни случаи, свързани с преценката на права в областта на пенсиите на живеещите в България лица, които имат осигурителни периоди, придобити съгласно законодателствата на България и Германия.

Реклама

Заинтересованите лица ще имат възможност да се консултират по въпроси, свързани с условията за придобиване право на пенсии, преизчисляване и изплащане на пенсии съгласно правилата за координация на схемите за социална сигурност, съдържащи се в европейските регламенти.

Също така ще може да се получи информация за изплащане на пенсии съгласно Спогодбата между Република България и Федерална Република Германия за социална сигурност (в сила от 01.02.1999 г.).

Предвижда се в края на консултационните дни експертите от Германия да запознаят българските си колеги с настъпилите промени в областта на немското пенсионно осигуряване и да бъдат обсъдени въпроси от взаимен интерес.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама