Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1921445 www.bgdnes.bg

Скъсани уплътнения довели до повредата в Пети блок на АЕЦ

От техническа гледна точка причината за повредата в Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е елементарна - разкъсване на уплътнения. Това коментира заместник-председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Борислав Станимиров, който е в централата и участва в сформирания щаб за установяване на причините за аварийното спиране на ядрения блок.


Турбогенераторът на хилядамегаватовия Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" бе изключен от електроенергийната система на страната в 22,39 ч. снощи, заради теч на водород, служещ за охлаждане на турбогенератора в машинната зала, съобщиха по-рано от централата.

Реклама

Повредата е в конвенционалната, неядрена част на блока. Не говорим изобщо за авария с радиационна заплаха, няма никаква опасност за служителите на централата и за гражданите, коментира още Станимиров.

По думите му отстраняването на повредата ще бъде в рамките на няколко дни, след което ще се прецени дали блокът отново да се пусне в експлоатация, или да бъде започнат плановият му ремонт, който така или иначе се предвиждаше за края на април.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама