Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1923859 www.bgdnes.bg

Закриват ОЛАФ и създават Европейска прокуратура

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ ще се влее в структурите на бъдещата Европейска прокуратура след месец , съобщи председателят на службата Джовани Кеслер по време на провела се в София конференция.


Европейската прокуратура ще бъде изцяло нова структура в съдебната система на Европа. Дейността ú ще бъде свързана с разследването на финансовите престъпления на територията на Европейския съюз.

Реклама

Бъдещият съдебен орган ще използва по най-добър начин съществуващите структури и експертни институции като ОЛАФ, Европейската мрежа за съдебно сътрудничество (Евроджъст), европейската полицейска организация (Европол) и др.

Кеслер подчерта, че компетенциите на ОЛАФ ще съвпадат изцяло с тези на Европейската прокуратура.

Евроджъст и Европол ще продължат да съществуват, за разлика от ОЛАФ. Българската прокуратура подкрепя създаването на този орган и счита, че такава институция трябва да бъде създадена, каза от своя страна българският обвинител номер едно Сотир Цацаров.

Много държави-членки на ЕС, сред които и България, дадоха своето съгласие за създаване на Европейска прокуратура, защото осъзнаха нуждата от това, коментира Джовани Кеслер.

Службата ще има правомощията да подслушва и да използва специални разузнавателни средства (СРС-та), но ще се съобразява със законите в съответните държави

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама