Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1923894 www.bgdnes.bg

Две версии за взривовете в Бостън

ФБР и ЦРУ имат две версии за извършителите, твърди в. "Фигаро".

Разузнавателните служби допускат, че зад атаката може да стои крайнодясна група, както и че нападението може да е дело на изолиран джихадист.

Хипотезата за нападение от крайнодесни екстремисти, които нямат нищо общо с исляма и "Ал Кайда", е приета на сериозно от американските спецслужби. Според анализатори датата за нападението не е избрана случайно. На 15 април в САЩ се празнува Денят на патриота. Сакралната дата е известна отвъд океана и като последния срок, в който данъкоплатците внасят дължимите на държавата налози.

Реклама

"Взривовете на този ден може да подсказват, че организаторът се противопоставя на фискалната политика на Вашингтон, което води следователите към предположението за крайнодясна група", твърдят експерти. В същото време бомбите, които са били използвани в Бостън, приличат на устройство, описано от пропагандно списание на "Ал Кайда". В него ислямистите, живеещи в западни страни, са призовани да действат самостоятелно, използвайки описаното взривно устройство. Според анонимен източник бомбите не са толкова добре изработени, че да се предполага участието на цяла организация.


Според непотвърдени данни взривовете били заложени в кошчета за боклук. За разлика от типичните за "Ал Кайда" бомби тези били с малък заряд и служели по-скоро за сплашване и сеене на страх сред населението. Предполага се, че в тях имало метални осколки, които да поразят колкото е възможно повече зрители и състезатели.
Някои наблюдатели отбелязват, че не бива да се пренебрегва и хипотезата, че атаката в Бостън може да е дело на Северна Корея. На същия ден милиони корейци в комунистическата държава с помпозни манифестации отбелязваха Деня на Слънцето - 101-вия рожден ден на основателя на страната Ким Ир Сен.

"Размахването на ядрената заплаха от страна  на Пхенян през последните седмици може да е било само за отклоняване на вниманието от подготовката на клането в Бостън - изтъкват мнителни международни анализатори. - Северна Корея, която вижда в САЩ най-големия си враг, едва ли можеше да избере по-удачна дата от 15 април, за да разклати усещането за безопасност на милиони американци", допълват те.


Реклама
Реклама
Реклама
Реклама