Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1923908 www.bgdnes.bg

Петя Раева: Младежката безработица е уродлива прокоба над България

"Първи сме в Европа по младежка безработица, това излиза от рамките на нормалното и се превръща в уродлив проблем", каза на среща със студенти от Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив водачът на листата на ДПС в града Петя Раева. Тя участва в дискусия за проблемите в българското образование.


Раева подчерта, че най-неграмотни са децата в „Столипиново". Масово осмокласниците завършват неграмотни. Образованието е на ужасно ниско ниво и още с излизане от училище, децата са обречени на мизерия и на нискоквалифициран труд. Учителите, които преподават в квартала също са с ниско ниво, каза бившата депутатка и кандидат за народен представител.

Реклама

Децата, които излизат в „Столипиново" с 8 клас, дори не могат да четат и пишат. Да получат добро образование, за да водят нормален живот в етническите семейства е приоритет на Раева. В националната програма на ДПС това също е акцент. Лидерът на партията Лютви Местан дълго воюва в парламента, за да направи промени в образованието, води епични битки в защита на учените от БАН, които бяха обидени и според ДПС низвергнати от ГЕРБ. Раева е обичана от нас, младите, защото като депутат сме я търсили и сме искали съветите и, а тя откликва на нашите молби и нужди, обичаме да беседваме с нея, казаха бъдещите висшисти.

Петя Раева подчерта, че огромен процент от нашите младежи, които завършват колеж не си намират работа не само по специалността, а изобщо. Тя настоява да се прекрати дискриминацията бакалавър от колеж и университет. Разликата в момента е, че студентите, които завършват Колежа могат да продължат магистратура само в областта, която са учили, а другите, каквото поискат. Раева подчерта, че в Европейския колеж се обучават хора от малцинставата.

"Българското образование е на достатъчно високо ниво, за да произвежда добре обучени кадри за бизнеса, за администрацията и във всяка една сфера. Трябва в момент на криза, като този, да се инвестира в образованието. Тези инвестиции са най-сигурния гарант за възвръщаемост и това ще се усети след като финансовия колапс отмине. Продуктът, който се произвежда в училищата и висшите учебни заведения трябва да отговаря на изискванията на пазара на труда. Това може да се постигне като се актуализират някои специалности във ВУЗ", смята водачът на пловдивската листа на ДПС.

Раева оглавява листата и във Видин, където най-големия и приоритет е да спомогне областта на има свое висше учебно заведение. На дискусията в Европейския колеж присъства бившият премиер и настоящ преподавател Жан Виденов, който през цялото време си водеше бележки, а накрая се обяви за реформи в образователната система и в поддръжка на думите на гостенката. Раева, преподаватели и студенти определиха проблеми, свързани със Закона за развитие на академичния състав и Закона за висшето образование.

"В деня, в който заработи следващото Народно събрание, първа моя грижа ще е да лобирам и да работя за промяната в тези проблеми", каза Раева.

Реклама
Реклама
Реклама