Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1923956 www.bgdnes.bg

Глобалната война

Най-кървавият атентат в историята на САЩ се случи на 11 септември 2001 г. Тогава бойци от "Ал Кайда" отвлякоха 4 пътнически самолета, 2 от които взривиха в небостъргачите на Световния търговски център в Ню Йорк. Третият самолет бе разбит в сградата на Пентагона във Вашингтон, а четвъртият падна в поле в Пенсилвания.

При самоубийствените атаки загинаха почти 3 хил. души, а над 6 хил. са ранените. Ударите дадоха повод на правителството на Джордж У. Буш да поведе глобална война срещу терора, в която първо бяха свалени талибаните в Афганистан. Две години по-късно САЩ започнаха и офанзива в Ирак за сваляне на Саддам Хюсеин. Мнозина и до днес са убедени, че събарянето на кулите близнаци е дело на самите американски власти.

Реклама


На 11 март 2004 г. Европа също преживя своя 11 септември. Тогава отново "Ал Кайда" взриви 4 влака в Мадрид. Жертвите са 192 от 13 националности, сред които и 4-ма българи. Първоначалният замисъл на атентаторите е композициите да гръмнат едновременно, точно когато са на централната гара в испанската столица. По-късно полицията открива в апартамент край Мадрид раници, пълни с експлозиви от същия вид. Около 20 души, предимно мароканци, са обвинени за терористичното нападение.


На 7 юли 2005 г. ислямисти окървавяват и Лондон. При ударите в метрото и в автобус от градския транспорт са убити 56 души, вкл. и 4-мата атентатори. Първоначално отговорност за атаките поема групата “Тайна организация „Ал Кайда“ в Европа”, а по-късно се обаждат и “Бригадите на Абу Хафс ал Масри”.

На ислямистката мрежа, ръководена от убития от американски спецчасти през май 2011 г. саудитец Осама бин Ладен, се приписват и зрелищният удар срещу чужди туристи на индонезийския ваканционен остров Бали на 12 октомври 2002 г. Тогава умират 202-ма души. Три години по-късно пак там са атакувани заведения, където загиват 20 души.

 

Чеченските удари

Касапници, извършени от чеченци, шокират многократно и Русия. Ескалацията на чеченския терор настъпва с идването на Владимир Путин на власт. Между 4 и 16 септември 1999 г. са взривени жилищни блокове в Буйнакск, Москва и Волгодонск, причинили смъртта на над 300 души. В отговор току-що назначеният премиер Путин начева Втората чеченска война, за да покаже мощ.


На 23 октомври 2002 г. джихадисти щурмуват театър "Дубровка" в Москва и взимат 850 зрители за заложници. След тридневни преговори командоси щурмуват сградата, в която е пуснат и упойващ газ. Терористите са избити, но от газа умират и 129 от заложниците.

На 1 септември 2004 г. бойците на радикалния чеченски водач Шамил Басаев нахлуват в училище в Беслан, Северна Осетия, и взимат за заложници 1200 деца, родители и учители. Два дни по-късно избухва престрелка между въоръжени родители и ислямистите. Спецчастите са принудени да се намесят, което кара терористите да взривят покрива на физкултурния салон, където са учениците. Загиват 334-ма, от които 186 деца.

Реклама
Реклама
Реклама