Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1923994 www.bgdnes.bg

Терорът продължава

Две неособено мощни бомби на финалната права на маратона в Бостън събудиха у американците кошмара от касапницата в сградите на Световния търговски център.

Четири часа и половина след началото на най-старото в света класическо състезание в атлетиката, когато фаворитите вече бяха финиширали и оставаше аматьорите да довършат маратона за удоволствие на публиката, експлозия сред зрителите уби трима и рани фатално десетки хора. Секунди по-късно на сто метра от мястото на инцидента се взривява втора бомба. Хората са в шок и ужас и настава всеобща паника.

Реклама

В съзнанието на американците се връща картината от преди 12 г., когато ръководената от Осама бен Ладен ислямистка групировка "Ал Кайда" осъществи най-мащабния атентат на тяхна територия. Споменът за откъснати крайници, тежко ранени хора, писъци и страх завладява центъра на Бостън. Вина за клането не е поела никоя групировка, движение, организация или вражеска държава.


Според официалните данни на полицията сред загиналите има 8-годишно дете. Ранените са над 140 души. 17 от пострадалите са в критично състояние. От медицинските служби съобщават, че на 10 души се е наложило да им бъдат извършени ампутации на долните крайници.

"Пациентите, които пристигаха в болницата, бяха с такива рани, че все едно са участвали във война - коментира пред местната преса шефът на спешната помощ в "Дженерал хоспитал" в Бостън. - Много от участниците в маратона, и то от всички държави по света дойдоха да дарят кръв за пострадалите и без тяхната помощ трудно щяхме да успеем да спасим живота на толкова много хора", допълва той. 


"САЩ ще открият кой е виновен и той ще понесе отговорност", заяви в специално обръщение към нацията президентът Барак Обама. Той обаче нито веднъж не използва думата тероризъм в словото си, коментират наблюдатели. В синхрон с държавния глава шефът на полицията в Бостън Ед Дейвис също даде уклончиво обяснение дали става дума за терористична атака. "Сами си правете заключенията", бе краткият коментар на топченгето на въпроса на журналисти какво точно става. Организаторите на маратона отричат преди състезанието да са получавали заплахи. Те не знаят и за отправени искания за пари или политически цели.


Следователите, които поеха разследването на бомбеното нападение, издирват "тъмнокож или чернокож мъж", който може да има връзка с трагедията. Мъжът бил с черна раница и опитал да влезе в зона с ограничен достъп около 5 минути преди първия взрив. Близо до мястото на атентата органите на реда са открили неизбухнало взривно устройство. То било намерено в хотел на централна улица, което наложило пълната му евакуация.

Още едно устройство е открито на неуточнено засега място. Според член на комисията за вътрешна сигурност в парламента на САЩ нападението е "добре извършена, координирана и планирана атака".

Реклама
Реклама
Реклама