Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1924067 www.bgdnes.bg

Връщат към живот 2-годишния Филип

Бисерка БОРИСОВА

2-годишният Филип, за чието лечение средства събираше дори международната рота в Кандахар, се върна от операция в Москва преди дни. 
Момченцето, което е в будна кома, претърпя там втора трансплантация на стволови клетки. "Операцията премина успешно, за което благодарим на всички за съдействието. Следващата е предвидена за средата на юни", споделиха близките на детето. По думите им лекарите в Москва били впечатлени колко геройски малкият изтърпял болезнената манипулация.
"Накрая докторът каза: "Филипчик - молодец!", споделят с усмивка родителите на момченцето.
Драмата на малкия разтърси цяла България в края на миналата година. Разбра се, че от година детето е в будна кома - и то изцяло заради лекарска грешка - поставили на детето ваксина, преди то да е навършило необходимата възраст от 1 годинка. След интервенцията Филип получил възпаление на мозъка и изпаднал в кома. Родителите му веднага започнаха кампания за набиране на средства за скъпо лечение със стволови клетки в Русия. В инициативата се включи и националният авиопревозвач "България Ер", който пое всички полети на детето. Международният легион в Кандахар пък събра над 3000 долара, част от сумата беше от британските бойци.  
В началото на февруари малкият претърпя първата трансплантация на стволови клетки. Надеждата бе, че те ще започнат да изграждат здрава мозъчна тъкан на мястото на увредената. След като се разбра, че детето е понесло добре манипулацията, в средата на март Филип бе на преглед при неврохирург в клиника в Турция. Там професор Мемет Озек категорично отхвърли идеята за друг вид операция и лечението продължи с преливане на стволови клетки. След заключението на турския специалист руските медици веднага насрочват дата за втората трансплантация на 8 април, а преди три дни малкият се завърна у дома в Пловдив. "Трябва вече да се събуди и да излезе победител от двубоя с болестта", молят се близки и познати. 


Още 16 трансплантации чакат малкия

Поне три години ще отнеме лечението на малкия Филип. По програма са заложени 18 трансплантации през три месеца в руската клиника. Но как точно ще премине лечението и начинът, по който ще се случва, зависи от това как организмът му ще реагира на трансплантацията на стволови клетки. Засега лекарите са категорични, че Филип е понесъл много добре първите две манипулации.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама