Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1924069 www.bgdnes.bg

Бащите на перестройката не изпратиха Тачър

Бисерка БОРИСОВА

Днес камбаните на прословутата часовникова кула до британския парламент, известна като Биг Бен, няма да бият...
Не защото са повредени, а защото Великобритания и целият свят се прощават с бившия британски премиер Маргарет Тачър. Мълчанието на камбаните ще продължи, докато цялата траурна процесия преминава от Уестминстър до катедралата "Сейнт Пол", където ще е литургията. Подобна чест не е оказвана на никого от Уинстън Чърчил насам.
Заедно с Биг Бен в чест на Маргарет Тачър ще замълчат още около 2000 официални гости. Сред тях обаче няма да бъдат "бащите на перестройката" - хората, които заедно с Тачър промениха световния ред в края на 80-те. Някои от тях са на преклонна възраст. Други не са между живите. Но спомените за всички "перестройчици" са живи.
Бившият президент на САЩ Роналд Рейгън продължава да бъде сред най-обичаните американски политици. Проучване отпреди две години показа, че един от всеки трима американци определя Рейгън като "изключителен президент". В съвременната история на Щатите единствено Джон Кенеди е оценяван по-високо. Роналд е олицетворение на американската мечта. Роден е през 1911 г. в Тампико, Илинойс - градче с има-няма 1000 жители. Плаща таксите си за колежа с миене на чинии. После оглавява холивудската гилдия на филмовите актьори. През 50-те години упоритостта и амбицията му го пращат в политика. Два мандата е губернатор на Калифорния. През 1980 г. - вече на 69 години, стига и до Белия дом. Това, което хората помнят от управлението му, е т.нар. Рейгънов оптимизъм, дошъл след години на деморализиращи кризи като виетнамската война, аферата "Уотъргейт" и кризата със заложниците в Иран. Като негов минус се сочи разточителната програма за космическа защита "Звездни войни", сагата "Иран-контри оръжия". Всичко това остава на заден план, когато Рейгън изиграва решаващата роля за разпадането на Съветския съюз. "Каквито и идейни различия да имаме, не може да се отрече, че Рейгън беше лидер на света", обобщава днешният президент на САЩ, демократът Барак Обама.
Роналд Рейгън си отиде от този свят на 5 юни 2004 г. на 83-годишна възраст. Почина в дома си в Калифорния след дълги години борба с болестта алцхаймер. През 1994 г. той направи трогателно обръщение към американския народ, като сподели за заболяването си. "Започвам пътешествие, което ще ме доведе до залеза на моя живот", тъжно, но същевременно с много достойнство обяви Рейгън. След смъртта му десетки хиляди американци чакаха на Капитолия, за да му отдадат последна почит.
Не е между живите вече и бившият френски президент Франсоа Митеран - човекът, оглавявал Франция от 1981 до 1995 г. В продължение на 14 г. той бе болен от рак. След смъртта му на 8 януари 1996 г. се разбра, че всъщност е бил подложен на евтаназия по негово собствено желание.
Митеран е роден на 26 октомври 1916 г. През 1940 г. е ранен и пленен от нацистите, но успява да избяга. През 1944 г. е избран за генерал секретар по делата с военнопленниците във временното правителство на генерал Шарл дьо Гол. След като през 1958 г. Дьо Гол създава Петата република, Митеран остро го критикува и основава Френската социалистическа партия. Печели президентските избори през 1981 г. Радетел е за обединена Европа. По време на мандата му е създаден Договорът за Европейския икономически и политически съюз. Значима за България е визитата на Митеран у нас през януари 1989 г., когато той кани на закуска във френското посолство в София 12 видни български дисиденти.
В пикантната част около живота на Франсоа Митеран не може да не се споменат многобройните му изневери. Французите обаче са дотолкова либерални към това, че на погребението му през 1996 г. зад съпругата му Даниеле се нареди и любовницата Ан...
На погребението на Маргарет Тачър ще липсва и друг виден "перестройчик" - някогашният канцлер на Германия Хелмут Кол, управлявал страната от 1982 г. до 1998 година. Днес той е на 83 години и има тежки здравословни проблеми. Според медиите в Германия обаче проблемите с настоящата му жена - 34 години по-младата от него Майке Кол-Рихтер, са далеч по-сериозни. "Майке го държи като затворник в бунгалото им в Огерсхайм и е наложила пълен контрол върху живота му", твърдят и Валтер и Петер Кол, синовете на канцлера от първия му брак.
Семейната драма на Кол е голяма. Бившата му съпруга Ханелоре се самоуби през 2001 г. Чак тогава се разбра, че едва 12-годишна, тя е била изнасилена от влезлите в Берлин през май 1945 г. съветски войници. Ханелоре споделя това пред немския журналист Хериберт Шван само няколко месеца преди да посегне на живота си. Тя обяснява, че след сексуалната гавра до последния си ден била "преследвана от смрадта на пот, чесън и алкохол", а звукът на руската реч й бил "непоносим". Тя обаче таяла това в себе си заради съпруга си, тъй като Хелмут Кол се превърнал в германския политик с най-голям принос за затопляне на отношенията с бившия Съветски съюз.


Горбачов: Съсипан без Раиса

Смълчан заедно с Биг Бен в чест на Тачър, няма да бъде и последният лидер на СССР Михаил Горбачов. Днес той е на 82 години. Подложен е на медицински изследвания, заради които няма да присъства на траурната церемония в Лондон. Според него на Русия отново й е необходима перестройката, тъй като политиката "се е превърнала в имитация на демокрация".
Най-големият удар в живота на Михаил Горбачов обаче бе загубата на съпругата му Раиса, починала след години на борба с рака. Твърдят, че Раиса превръща Михаил в човека, опитал се да промени света. "Бях напълно съсипан в първите траурни дни. Казвах си: "Животът ми загуби смисъл и не искам да продължавам напред", припомня си Горбачов. По време на гостуването му в българско телевизионно шоу преди години той се разплака в ефир при спомена за Раиса.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама