Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1924364 www.bgdnes.bg

Перник ще линчува Марио, ако го оправдаят

"Ако оправдаят Марио Любенов-Заека, което не вярвам да се случи, целият Перник ще го линчува. Срещу Марио има доказателства, категорична съм! Ако не друго, общественото мнение ще го осъди. Той е обвиняем вече за пет различни неща - палежи, кражби, фалшиви пари и какво ли още не", е категорична Емилия Шумкова, майка на убитата Мирослава от Перник.
"В компютъра на Марио е намерено писмо със същия текст, каквото получихме с искания за Мирослава откуп. Предназначено е обаче за друг човек и е написано на английски. Става дума за сина на гръцки бизнесмен", обясни още почернената майка и е категорична, че очаква и за това на Заека да му бъдат повдигнати обвинения.
"Вярвам, че клиентът ми Марио Любенов е невинен и ако бъде съден безпристрастно, той ще бъде оправдан. Но това ще стане само ако магистратите не се влияят нито от общественото мнение, нито от някого, който иска да си припише заслугите за разкриване на престъплението." Това твърди пред "България Днес" адвокат Диана Ангелова, която защитава Марио Любенов-Заека пред съда.


До няколко дни в Пернишкия окръжен съд ще бъде внесен обвинителният акт срещу Марио Любенов-Заека за убийството на 17-годишната Мирослава от Перник. Прокуратурата е преценила, че събраните доказателства са достатъчни. Окръжният обвинител на миньорския град Пламен Найденов е убеден, че събраните улики ще издържат в съда въпреки коментираните слабости на обвинението, което се опира най-вече на показанията на самоубилия се Стойчо Стоев-Чочо.
"Срещу Марио няма нито едно пряко доказателство, че е извършил това престъпление. Нито една улика, която да го свързва с вечерта на убийство. Той отдавна трябваше да е на свобода", категорична е юристката. Тя обяснява още, че след като прегледала доказателствата по делото, се оказало, че са същите, които са изнесени като факти още по време на мерките за неотклонение на клиента й. Според нея към тях били добавени още няколко експертизи между кориците на делото, които с нищо не доказвали обвинението.

Реклама


17-годишната перничанка Мирослава Николова бе отвлечена на 7 ноември 2011 година след тренировка по таекуондо. За живота й бяха поискани 250 000 евро откуп, но според разследващите девойката е отвлечена и почти веднага убита, тъй като похитителите й не са имали възможност да се грижат за нея. Трупът на Мирослава бе открит повече от два месеца по-късно в местността Планиница край миньорския град. Това стана, след като Стойчо Стоев-Чочо направил пълни самопризнания пред полицаите. Той се самоуби ден по-късно пред погледа на ченгетата, докато правеха обиск на дома му. Преди да сложи край на живота си, Чочо посочил като свой съучастник Марио Любенов-Заека. Той остава и единственият обвиняем за жестокото престъпление.

 

Обвинен за три палежа

Срещу Марио Любенов-Заека започна пето поредно дело. Той ще отговаря за три умишлени палежа. Според прокуратурата с туба бензин и кибрит Заека решил да ликвидира конкуренцията в бизнеса си с бельо. Така Любенов запалил два магазина и една лека кола в Перник. Преди две седмици Софийският апелативен съд потвърди първата сериозна присъда срещу него. Тя е 5 години затвор за изготвяне на фалшиви пари. Печатницата му бе открита в Перник по време на спецоперация. При обиск в дома на Марио намерили и фалшивите пари. Срещу него се води и дело за използване на неистински документ. Той представил пред НОИ фалшив граждански договор като доказателство срещу искано по-високо обезщетение за майчинство на съпругата си. В Софийския градски съд срещу него се гледа и дело за присвояване.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама