Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1924408 www.bgdnes.bg

Експерти от службите са категорични: Цветанов се измъква от скандала

Висшите шефове в МВР и дори бившият вътрешен министър Цветан Цветанов ще се измъкнат гарантирано от скандала с незаконното подслушване на телефони. Това прогнозираха пред "България Днес" експерти, които поддържат този вид апаратура в МВР и ДАНС. Причината е, че няма техническа възможност да се възстановят заличените файлове от техниката на МВР за подслушване на телефони. За нея стана ясно, че е унищожена от директора на отдел 4 в СДОТО Радко Димитров. Така не може да се установи дали е имало записани разговори, които са правени без разрешение.
"Естествено такъв тип информация не се заличава неправилно. След като човек е имал физически достъп до техниката, няма никаква пречка да се унищожат безвъзвратно всички данни в оперативната памет. Когато процедурата е изпълнена правилно, няма шанс да бъдат възстановени изтритите файлове. Колкото и съвършен софтуер да имате", коментира комуникационен експерт от БАН. Той е от малцината родни специалисти, които са запознати в детайли с възможностите на родната техника за подслушване в МВР и ДАНС, защото от години я поддържа и развива.
Според прокуратурата именно информацията, която е била изтрита, е ключът към това дали тези хора са били подслушвани:
"Докато не възстановим унищожената информация, не можем да потвърдим или отречем дали тези служители са работили по нареждане или по собствена воля", заяви в понеделник на специална пресконференция зам. главният прокурор Борислав Сарафов. Пресконференцията бе свикана от главния прокурор Сотир Цацаров по повод подадения сигнал от лидера на БСП Сергей Станишев за незаконно подслушване. Проверката започна в края на март, след като Станишев предостави на прокуратурата анонимно писмо от служител в полицията. В него се твърди, че докато Цветан Цветанов е вътрешен министър, МВР е подслушвало незаконно политици, журналисти, общественици и магистрати. От изявленията на Цацаров и подчинените му стана ясно, че до момента две трети от съдържанието на сигнала е доказан.


За момента мистерия остават единствено най-важните детайли - поръчителят, както и имената на подслушваните и датите и часовете, когато МВР е контролирало телефоните им. Причината е, че информацията за това е била изтрита от директора на отдел 4 в СДОТО Радко Димитров. Това е станало часове след като Станишев подава сигнал в прокуратурата. Димитров със свои колеги разглобил техниката за подслушване с отвертка, търсейки твърдия диск, на който са съхраняват номерата на контролираните телефони. След като не успял да го намери, той се свързал с фирмата, която поддържала техниката, за да поиска паролите, с които да изтрие информацията както от картите памет, така и от самата операционна система.
В резултат на действията на Димитров е изтрита цялата събрана информация, от която трябвало да стане ясно дали са били подслушвани хората, които бяха посочени в сигнала на Сергей Станишев - Георги Първанов, Росен Плевнелиев, Иван Костов, Волен Сидеров, Ахмед Доган, Кристалина Георгиева, Гриша Ганчев, Цветелина Бориславова и други. За тях стана ясно, че не е давано официално разрешение.
Според други експерти има макар и малка възможност файловете да бъдат възстановени с подходящ софтуер, т.нар. recovery tools.
"Следи винаги остават, но въпросът е до каква степен ще успеят да се върнат поне части от записи и номера на подслушвани", коментира спецът по сигурност Иван Бояджиев от Дирекция "Оперативно-техническа информация".

Реклама


Полковник Стефан Мухин, който дълги години бе в ръководството на оперативно-техническото управление на МВР, смята, че със съдействие на фирмата, вносител на техниката, и помощ от изявени спецове по твърдите дискове може да се постигне частичен успех. Още в края на март Мухин прогнозира, че ако е имало подслушване за него, няма да се намерят никакви доказателства и всичко е скрито-покрито.
Мухин обаче смята, че нерегламентираното подслушване не може да е ставало без знанието на вътрешния министър.
"Според мен и прокуратурата ще стигне до това заключение. За да може Цветанов да каже, че не е знаел, трябваше да са изработили една наредба, според която да му се докладва примерно на три месеца. Такава обаче няма", коментира Мухин.


 

Аналогичен случай

Действията на началника в СДОТИ Радко Димитров не са първият случай, когато хора от спецслужбите заличават информация, свързана с незаконни подслушвания. По същата схема според експерти се е действало и в аферата с Мишо Бирата. Тя избухна в началото на 2011 г., когато изтекоха записи на телефонни разговори между Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов. Те са по повод проверка на митничари в бирената фабрика на бизнесмена Михаил Михов, която по това време работи без лиценз. На СРС-то се чува ясно как Борисов нарежда на Танов да спре проверката, защото е поел ангажимент да не закача Мишо Бирата. След изтичането на записите прокуратурата нареди разследване, което трябваше да установи кой е правил записите и как са изнесени. По време на проверката стана ясно, че разговорите са засечени с техника на ДАНС заради разследване срещу Ваньо Танов. В крайна сметка разследването приключи безславно, без да стане ясно дори кой е имал достъп до записите. Мотивът за прекратяването на делото е неустановяване на извършителя - лице, което е изнесло класифицирана информация, обясни наскоро главния прокурор Сотир Цацаров.
"При проверката в ДАНС стана ясно, че всичко файлове в техниката им за подслушване са унищожени. Така нямаше как да се разбере кой е правил записите и е имал достъп до тях", спомня си експерт, участвал в разследването на скандала.

 

Врътки с технологията

Начините за прикриване на нерегламентираното подслушване са различни и могат да се комбинират с разрешени от съда, обясняват експертите. Тъй като техниката прихваща до 10 телефона едновременно, е възможно, докато се следи оперативно интересен човек, в същото време да се записва и такъв, за когото няма разрешение, като условието е само те да се намират в обхваната на една клетка на GSM оператора.
"Може и да се получи разрешение за следене на лицето Иван Иванов например. На съда се представя справка, че той ползва няколко номера. Един от тях може да е на съвсем различен човек", поясняват спецовете.

 

Как да се предпазим

Начини за предпазване от нерегламентирано подслушване има и това е мобилният телефон да работи на 3G стандарт.
Всеки GSM, закачен към някаква клетка, периодично разменя с нея информация, като праща своя уникален номер и номера на SIM картата в него, обясняват експерти. Тази информация е кодирана, но слабо. Достатъчно е миниванът с техниката да е в обхвата на дадена клетка, за да прихване номерата на всички закачени за нея телефони. И съответно да запише целия поток от данни, протичащи между устройствата и клетката. Още по-лесно е, ако предварително се знае, че подслушваният телефон е закачен на точно определена базова станция.
Това обаче е лесно само при 2G комуникациите. Ако телефонът е закачен на 3G мрежа, то неговата локализация и прихващането на комуникацията стават задача с повишена трудност. Дори да знаят точно на коя клетка e закачен, подслушвачите трябва да са на по-малко от 200 метра от мястото и да се намират между GSM-a и клетката. При 3G толкова прецизна локализация трудно се постига. В допълнение трафикът на 3G е криптиран с допълнителна защита (Kasumi). Този протокол може да се разкодира, но не и в реално време.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама