Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1925339 www.bgdnes.bg

Унищожават с конкурс бездомните кучета и котки за олимпиадата в Сочи

В навечерието на Зимните олимпийски игри идната година в Сочи се замислиха над проблема с бездомните животни, решавайки, че те не бива да попадат пред очите на чуждестранните гости, информира Нюзру.

И тъй като до събитието остава малко време, властите избрали най-бързия начин - да унищожат животните. Конкурс за това е обявен на сайта „РосТендер".

Реклама

Победителят от конкурса трябва да „извърши работа по залавянето, подбора и утилизацията на безнадзорни животни (котки и кучета)". Става дума за залавянето на 2028 „глави животни в централния район на Сочи за периода 2013-2015 година". За целта ще бъдат изплатени 1,7 милиона рубли.

Сергей Кривоносов, депутатът от Думата от Краснодарския край, потвърди, че действително съществува задача за изчистване на улиците на Сочи от бездомните животни. „Това, че животните не бива да са на улицата, е очевидно - казва Кривоносов пред РБК дейли. - Ние имаме отговорности пред световната общественост. Унищожаването им (на бездомните животни, б.ред.) е най-бързият начин за решаване на задачата."

Руският депутат признава все пак, че това не е най-добрият начин и че „по хуманно е да се развиват приюти".

Защитниците на животните се обявяват против намеренията на властите. През миналия уикенд те организирали в Сочи акция в защита на уличните животни, съобщава местният „Макс портал". Издигнали лозунги като „Спрете убийствата на животните", „Разстрел - не! Стерилизация - да!" Активистите събрали 500 подписа в подкрепа на искането си да се задели парцел за създаването на приют.

Депутатите, въпреки малкото време до зимната олимпиада, все пак проявяват разбиране към протестите. Те уверяват, че докато обществеността не постигне съгласие по този спорен въпрос, решение няма да бъде прието, заявява Дмитрий Вяткин, зам.-шеф на парламентарната комисия по конституционно законодателство и държавно строителство.

 

Реклама
Реклама
Реклама