Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1925990 www.bgdnes.bg

Откраднаха домейна на Zamunda.NET?

От няколко дни потребителите на Zamunda.NET са забелязали, че сайтът има близнак - Zamunda.se. Оказва се, че заради смяната на собствеността на сайта вече бившият екип на домейна Zamunda.net е прехвърлил своите акаунтите в двойник на този сайт.

Ето какво написа в публично съобщение на сайта itbg.eu екипът на Zamunda.se:

Реклама

"На 11 април 2013 година домейнът Zamunda.NET беше откраднат. На 14 април 2013 г. новият "собственик" изтри акаунтите на целият екип. Атаката бе вътрешна и подготвяна от човек, към който не е имало и капка съмнение в неговата лоялност. Zamunda.NET стана кораб без екипаж, ъплоудът спря, сайтът почна да зарежда бавно и се разбра, че нещо се случва.

Всичко е подготвяно с месеци и то с ясни цели, главната от която е финансова, за останалите след време ще се досетите сами.

След кражбата на домейна новият собственик изтри всички бекъпи на сайта, но екипът вече разполагаше с такъв. Екипът вече нямаше как да се върне в старият сайт и да поправи нещата, затова се прибягна до друга мярка, а именно пускането на нов сайт с пълният бекъп от вече старият домейн Zamunda.NET.

Въпреки строго конфиденциалната информация по този въпрос неща бързо се разчуха и стана ясно, че новият домейн на сайта е Zamunda.SE (Zelka.ORG).

С цел заблуда и задържане на потребителите във вече откраднатият сайт Zamunda.NEТ, новият собственик на сайта се оплете в собствените си лъжи.

На 16 април в 18 часа беше пратено масово ЛС до всички потребители на Zamunda.NET което гласеше:

Реклама

Поради технически проблем в дейта центъра, където се намират сървърите на Zamunda.net, са възможни прекъсвания с тракера. Ако е необходимо рестартирайте торент задачите си.

Дотук добре, всеки незапознат с проблема потребител си казва: Аха имат проблеми там, ясно.

В форума обаче почнаха да се пускат линкове към новият сайт Zamunda.SE

Тук вече наглостта на новият "шеф" преля чашата и след по-малко от час до потребителите беше пратено друго съобщение гласящо:

Приятели, група хакери са свалили бекъп на сайта и е възможно да вдигнат няколко сайта с подобен дизайн и информация от предишните дни.
Не се притеснявайте за паролите, те са криптирани и няма кой да ги види в чист вид.
Поради тази причина е затруднено влизането в сайта близките 2 дни. Работим по отстраняване на проблемите и се извиняваме за причиненото неудобство.

Екипът на Zamunda.NET!

Та какво излезе, човекът който открадна сайта се опита да ни излъже, че някой друг го е бил откраднал от него.

 Добре, пак да се върнем за информацията представена до обикновения потребител не запознат с проблема.

Първо се праща ЛС в което се съобщава че има технически проблем, след това идва друго в което се казва че сайта бил хакнат и затова имал проблеми...

Та последно кой е проблема че нещо не разбрахме?!

С това обаче наглостта не се изчерпва до тук. Последва още едно трето на брой ЛС гласящо:

Екипа на Zamunda.NET НЕ ВИ препоръчва да вписвате акаунти и паролите си в подобни или копиращи Zamunda.NET страници.
Zamunda.NET е само една, но ние не можем да гарантираме сигурността на акаунтите ви в случай, че се подведете и се логнете в хакерско копие на страницата ни.

Моля обърнете внимание на частта "но ние не можем да гарантираме сигурността на акаунтите.." е че нали в предното съобщение заявихте че "Не се притеснявайте за паролите, те са криптирани и няма кой да ги види в чист вид.", защо тогава да се притесняваме да се вписваме където и да било?!

Явно новият г-н. Собственик не очакваше такъв развой на събитията и бързо се опита да намери алтернативи с които да задържи потребителите като "пусна" отдава завършеният каталог музика в сайта.

И какво излезе в крайна сметка, че сайта на който не трябва да имаме доверие и да се вписваме не е Zamunda.SE а Zamunda.NET.

Всеки от вас сигурно в този момент си задава въпроса, с каква цел му е на някой да създава такава каша. Отговора е ясен Zamunda бе сайт с изключително висок трафик и съответно с много реклами и печалби ... но до колко са печалби и до колко не, не е моментът да бъде дискутиран този въпрос.

Някой явно е решил да прави бърза и лесна печалба?

Но нещата в днешно време не се случват така, всяка лъжа и измама могат да бъдат хванати и всеки рано или късно ще си изтърпи последствията за действията които е предприемал.
Екипът на ИТ България призовава всички потребители на Zamunda да излязат от акаунтите си от Zamunda.NET и да ползват същите такива на адрес Zamunda.SE.

Нека спрем този опит за измама и излагането на собствените ни данни на риск!

Очаква се в близките дни Екипът и вече "бившият" собственик на домейна Zamunda.NET, да излязат с официално съобщение относно случилото се.

Нашият екип ще Ви държи в течение със случващото се по казуса Zamunda".

В сайта Zamunda.Net излезе следното публично съобщение:

„Приятели, група хакери са свалили бекъп на сайта и е възможно да вдигнат няколко сайта с подобен дизайн и информация от предишните дни.

Не се притеснявайте за паролите, те са криптирани и няма кой да ги види в чист вид.
Поради тази причина е затруднено влизането в сайта близките 2 дни. Работим по отстраняване на проблемите и се извиняваме за причиненото неудобство.

Екипа на Zamunda.NET НЕ ВИ препоръчва да вписвате акаунти и паролите си в подобни или копиращи Zamunda.NET страници. Zamunda.NET е само една, но ние не можем да гарантираме сигурността на акаунтите ви в случай, че се подведете и се логнете в хакерско копие на страницата ни."

Реклама
Реклама
Реклама