Яйца или сирене натровили работниците в Монтана
Салмонела е причинителят на хранителното натравяне на работниците от фирма „БКК 95" в Монтана, съобщи директорът на здравната инспекция в града д-р Даниела Караилиева.
Бактерията живее в животински продукти и заради това се предполага, че „виновникът" за хранителната токсикоинфекция са яйцата или сиренето, с които са приготвени картофените кюфтета, консумирани в четвъртък на обяд в стола на фирмата, както БЛИЦ съобщи.
До момента заразените са 78 души, сред които 1 дете. 74 от тях работят в „БКК 95", а останалите четирима са яли кюфтета в заведение за бързо хранене, собственост на фирма „Фалкон 09", която доставя храната за работниците.
„Фалкон 09" има две кухни, в които работят 18 души. Двете са напълно самостоятелни. Кюфтетата са приготвени в тази, която храни работници и доставя ястия в закусвалните. Другата готви само за деца. Зарежда детски градини и едно училище.
Още в петък по обяд проблемната кухня е затворена, а собственикът на фирмата по собствено желание е спрял работата и на останалите обекти.
Днес в инфекциозно отделение са постъпили още 10 души, съобщи tribali. Инкубационният период на салмонелозата е от 24 часа до 6 дни. Епидемиолозите предполагат, че почти всички хора, които са яли картофени кюфтета са заразени и ги призовават да потърсят помощ. Само от „БКК 95" в стола в четвъртък са се хранили 100 души.
Проверка на „Фалкон 09" е започнала и агенцията по храните. Резултатите от техните проби ще са готови утре сутринта.