Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1942723 www.bgdnes.bg

Скандален чиновник пое хазарта

Чиновник, свързан със скандални бизнесмени, разследвани за източване на ДДС и трафик на контрабандни цигари, оглави Държавната комисия по хазарт. Шокиращото назначение бе извършено в началото на седмицата от служебния министър на финансите Калин Христов. С негова заповед начело на комисията, която контролира всички казина и игрални зали, застана Иван Еничаров. До назначението си той дълги години ръководеше отдел "Държавно имущество" във финансовото министерство. Паралелно с това Еничаров развива и успешен частен бизнес, показа проверка на "България Днес". Съвместяване, което е абсолютно недопустимо за служители в администрацията, коментираха юристи.
Въпреки забраната през годините хазартният шеф е бил и управител на различни частни дружества. Еничаров до ден днешен е и акционер във фирма "Текстил лазур". Дружеството търгува на едро с текстил и държи кафенета във Варна. Сред управителите на фирмата са съпругата на държавния чиновник Емилия и дъщеря му Тереза. Дялове в "Текстил лазур" има и варненският бизнесмен Милен Райков - Малкия Мушо. От документи в Търговския регистър става ясно, че двамата са присъствали на общото събрание на фирмата, проведено през 2012 г. След като се запознават с дейността на "Текстил лазур", Еничаров и Малкия Мушо гласуват по отделните точки в дневния ред.
Освен платовете съдружникът на хазартния шеф има и далеч по-интересен бизнес. Милен Райков и партньорът му Борислав Манджуков са сочени за протежета на известна групировка. С нейна помощ те дълги години държаха най-известните барове и дискотеки в морската столица. Покрай баровете двамата се забъркват в мощни ДДС афери. При разплитането на една от тях през 2009 г. дори бяха уволнени девет данъчни от Варна. След сигнал до прокуратурата срещу двамата започна разследване за източване на десетки милиони левове по време на тройната коалиция. Според описаната схема Малкия Мушо и Манджуков са регистрирали множество фирми от името на сервитьорки и бармани в заведенията им. Ден-два след регистрацията фирмите започвали да продават стока на немски дружества, която уж била от друга българска фирма, за което е "платен" ДДС. Проверките за възстановяване на ДДС се правели от вътрешните хора на бизнесмените. Така на никого не направило впечатление, че сделките били за продажба на бяла техника втора ръка и ваучери за мобилни телефони, които едва ли някоя немска фирма би купила точно от България, пишеше в сигнала.
Групата бе разбита при съвместна акция на данъчните и прокуратурата. Тогава разследващите се похвалиха, че разполагат с неоспорими доказателства срещу Малкия Мушо и Манджуков. Скоро след това разследването мистериозно зацикли и до ден днешен обвинения така и не са повдигнати. Според запознати помощ за потулването на аферата са оказали контактите на Манджуков. По това време той е член на ръководството на БСП във Варна и спонсор на партията. Социалисти коментират, че с контактите си Манджуков помага и в кариерата на Иван Еничаров. Така по време на тройната коалиция Еничаров е назначен за член на Комисията по хазарта. Пост, който губи след идването на ГЕРБ заради странните обвързаности, който витаят около комисията според Симеон Дянков.
Смяната на властта се отрази и върху покровителя му Борислав Манджуков. При провелата се през миналата година акция "Цигараджиите" той бе арестуван заедно с митнически шеф заради афера с цигари за 22 млн. лева. Името му неофициално изплува и като "клиент" на арестуваните миналия месец данъчни във Варна. Шефът на местната дирекция "Събиране" Мирослав Нонев и подчинените му служителки Бехтие Османова и Марияна Димитрова бяха задържани при операция на Икономическа полиция. Срещу тримата веднага започна разследване, че срещу рушвети незаконно са намалявали задължения на фирми към НАП и са им помагали да укриват оборотите си.

 

Любопитно минало

Иван Еничаров има дълъг опит в Комисията по хазарт. Той е неин член от 2004 г. до 2011 г. Подобно дълголетие според запознати е знак за мощна подкрепа от бизнесмени с интереси в игрите на щастието. През годините името му изплува и около няколко скандала, свързани с работата на комисията. През 2006 г. прокуратурата започна разследване срещу Еничаров и колегите му за това, че са издали неправомерно лиценз за хазартна дейност на чуждестранен гражданин въпреки недоказания произход на неговите капитали. Обвинения така и не бяха повдигнати.
Вторият скандал е свързан с опит за прокарване на нов закон за хазарта зад гърба на финансовия министър Симеон Дянков в началото на 2010 г. Той бе изготвен от Комисията по хазарт. Проектът предвиждаше рязко намаляване на данъците за казината. Идея, която пламенно се защитаваше от Еничаров. Според експерти други негови разпоредби бяха изготвени така, че да бетонират позициите на досегашните хазартни босове. След като Дянков се върна от отпуск, проектът бе оттеглен, а членовете на комисията бяха сменени.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама