Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1942741 www.bgdnes.bg

Баретата ляга под ножа след Великден

Златомир Иванов-Баретата отново ще влезе в болница. Соченият за наркобос номер 1 у нас е решил да изчака и да прекара великденските празници със семейството си, след което ще се подложи на реконструктивни операции, научи "България Днес".
Баретата прекара повече от два месеца в "Пирогов", след като бе прострелян на 29 януари пред Съдебната палата. До началото на март той лежеше в реанимацията на болницата, после бе преместен в травматологията, а според болничния регистър всъщност е бил настанен в Първа хирургия. Лекарите упорито криеха в кое отделение се намира пострадалият, за да не бъде притесняван. Заради заплахата за живота му Иванов бе пазен от денонощна охрана.
Както "България Днес" първи съобщи, на 9 април Баретата е бил изписан тайно от "Пирогов", като от лечебното заведение потвърдиха официално за това едва след няколко дни. Вече две седмици Иванов се възстановява в дома си. Там нямало медицински персонал, който да полага специални грижи, над него бдяла само жена му Калина.
"Лекува се вкъщи, добре е. Адекватен е и е контактен. По-спокоен е, когато е при семейството си, което се грижи за него", разказа адвокатката на Иванов - Марияна Тодорова.
По думите й на Баретата му предстоят още няколко операции. Той щял да прецени от коя точно да започне и в коя болница да легне под ножа. В "Пирогов" все още не знаят дали известният им пациент ще разчита отново на услугите им. От лечебното заведение не са смятали колко пари им е струвало лечението на бившия командос, но уточниха, че то се поема от здравната каса. 
За да се възстанови от четирите огнестрелни рани в слабините и краката, на Златомир Иванов ще са му нужни още поне шест месеца. Заради налагащия се нов болничен престой Баретата няма да може да присъства на насроченото за 14 май заседание по делото срещу него и още 20 души от групата му за наркоразпространение.
На последното заседание през февруари защитничката на Иванов категорично заяви пред Софийския апелативен съд, че клиентът й държи да присъства в съдебната зала и да се възползва от правото си на лична защита. Ето защо се очаква процесът отново да бъде отложен поради липсата на главния подсъдим.
През февруари съдебният лекар на "Пирогов" д-р Александър Минчев заяви пред магистратите, че поне в следващите три месеца Баретата няма да може да участва в съдебните заседания. Съдът възложи на медика да направи нова експертиза преди определената дата, за да каже какво е актуалното състояние на подсъдимия и колко време няма да може да се включи в процеса.
"Все още не съм прегледал Баретата", обясни д-р Минчев пред "България Днес". Експертът вероятно ще изчака началото на май, за да е актуална информацията му.
Баретата нямал никаква версия кой може да стои зад стрелбата срещу него.
Според разследващите килърът може да е знаел, че Баретата е носел яке от специален материал, от който се правят бронежилетки, и затова да се е прицелил с калашника си под кръста на мишената. Все пак един от куршумите, изстреляни от сградата срещу Съдебната палата, засегнал уретрата на Златомир Иванов и той бе опериран над 5 часа. Въпреки усилията на лекарите уретрата така и не била възстановена. Първоначално лекарите не даваха големи шансове за живота му, но Баретата прескочи трапа.

 

Нови обвинения до седмица

До седмица от спецпрокуратурата ще предявят новите обвинения срещу Баретата за тартор на наркобанда. През февруари, докато Златомир Иванов лежеше в болничното легло, прокуратурата му повдигна нови обвинения. Според разследващите той е бил шеф на наркобанда от 2012 г. до деня на стрелбата.
В нея участвали още седем души - Ивайло Борисов-Ториното, Златко Гочев - Малкия Златко, Кристиян Лалев, Тихомир Стоянов, Тодор Цветанов, Петър Цветанов и Стефан Грозданов. Ториното и Малкия Златко поели бизнеса след покушението срещу шефа им. Групата разпространявала кокаин и марихуана в курорта Слънчев бряг и в София. Известни количества са били пласирани в Казанлък и Стара Загора.
"Обвинението срещу Златомир Иванов е повдигнато, но не е предявено все още, тъй като той бе на лечение в болница. Материалите срещу него ще бъдат предявени, когато здравословното му състояние позволява това", заканиха се през февруари от спецпрокуратурата. Шефът й Светлозар Костов заяви пред "България Днес", че няма опасност Баретата да избяга, тъй като по другото дело срещу него е с мярка домашен арест.
След като бил изписан и се прибрал вкъщи, обвинителите планират да проведат формален разпит с Иванов и да му предявят материалите.
"Нечовешко ще е прокуратурата да изчака Златомир да излезе от болницата и веднага да му предяви обвиненията или да му поиска мярка за неотклонение", каза адвокат Марияна Тодорова.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама