Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1943592 www.bgdnes.bg

БСП поиска: Цветанов вън от политиката и изборите

"Цветанов да напусне политиката и изборния процес. Настояваме и да се развържат ръцете на прокуратурата", обяви евродепутатът Илиана Йотова на специално свикана извънредна пресконференция в централата на червената партия на ул. „Позитано" в столицата. В нея участие взеха също Петър Курумбашев, Корнелия Нинова, Мая Манолова и говорителят на партията Антон Кутев.

Пресконференцията бе предизвикана от сензационните разкрития по-рано днес на бившия земеделски министър Мирослав Найденов за тотално подслушване от МВР. Той заяви, че самият той е бил подслушван 3 години и половина от вътрешното министерство.

Реклама

"В такава ситуация честни избори не могат да се проведат", допълни тя. "Двамата с Бойко Борисов трябва да напуснат политиката. В противен случай как ще бъдат проведени избори, след като се плашат бизнесмени по места, след като се плаши администрацията. Тези хора се срещат с нас по ъгли, защото се страхуват, че ще останат без работа. Как да очакваме, че предстоящите избори могат да бъдат честни. Ако тези хора не се оттеглят, какъв ще и изходът от изборите", попита Йотова.

"Има битка между мафиотски кланове в ГЕРБ - допълни Петър Курумбашев. - Свърши приказката за добрия Бойко Борисов и лошите министри. Цветанов е просто изпълнител на тези подслушвания. А министрите са знаели за това престъпление, но не са сигнализирали органите". И директно се обърна към Лиляна Павлова, Дилян Добрев и Симеон Дянков.

„Ще помоля Сергей Станишев да попита в ръководството на Европейската народна партия, дали продължават да стоят зад партия, която подслушва собствените си министри и депутати", каза още Курумбашев. Той определи за главен виновник за организираното незаконно подслушване лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и се аргументира : "Когато има Сталин, има и Берия".

"Проблемът не е само в това, че има подслушвания, а в това, че подслушваните са зависими още години напред от тези, които имат записите", смята кандидатът за народен представител.

„Стои ли Бойко Борисов зад думите си, че Цветанов не е вършил такива неща като подслушването", попита още Курумбашев.

„Борисов се хвалеше, че има очи и уши навсякъде, а министрите го слушаха - се включи на свой ред Корнелия Нинова. - Тогава министрите чинно под строй замълчаха. Трябва да е ясно, че Цветанов е изпълнителят на поръчителя Борисов. Двамата просто трябва да излязат от политиката".

Реклама

„Петното върху костюма на ГЕРБ вече не може да бъде почистено. Трябва да бъде заменен целия костюм. И тъй като нито Борисов, нито Цветанов, нито ГЕРБ имат доблестта да почистят този костюм, искам да се обърна към българските граждани - нека сменим този костюм. Защото петното вече не е само върху ГЕРБ, а и върху българската държава", заяви Мая Манолова на специалната пресконференция.

„Уважаеми господин президент, осъзнавате ли своята роля? Вие сте единственият легитимен представител на властта - няма легитимно Народно събрание. Затова, уважаеми, господин президент, нямате право да мишкувате, нямате право да мълчите, а трябва да кажете - бил ли сте подслушван или не. Каква форма на уважение например е пускането на телевизора по време на разговор?", попита Манолова.

Реклама
Реклама
Реклама