Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1944005 www.bgdnes.bg

И бостънският атентатор бил бебе!

Ето го бостънския атентатор като бебе!

Уникални лични снимки на семейството на двамата братя бомбаджии Тамерлан и Джохар Царнаеви излязоха на бял свят. Американският вестник "Ню Йорк дейли нюз" публикува кадрите на чеченската фамилия, сменила няколко държави в последните три десетилетия.

Най-забележителният кадър е от края на 80-те години в дагестанската столица Махачкала. На фотографията се виждат младите съпрузи Зубейдат и Анзор Царнаеви с малкия Тамерлан и неговия вуйчо Мухамад. Последният е служител на съветската милиция и носи униформа.

Реклама

Снимката е направена вероятно по време на гости на младите родители при родата на Зубейдат. Майката на атентаторите е дагестанска аварка, но се жени с Анзор в Киргизия. Бащата е от чеченско семейство, депортирано в Киргизия по време на сталинските разселвания през 40-те. Там се раждат и четирите му деца - дъщерите Бела и Амина и синовете Тамерлан и Джохар.

В началото на 90-те по програма за бежанци чичото Руслан и лелята Марет емигрират в САЩ. През есента на 2001 г. Царнаеви за кратко се установяват в Махачкала, докато чакат документите за Америка. През 2002 г. с киргизките си паспорти семейството 2 седмици живее в Турция, откъдето отлитат за САЩ. По-късно бащата Анзор се връща в Дагестан, отвъд Атлантическия океан остават Джохар и Тамерлан.

Според "Ню Йорк дейли нюз" решаващо за радикализацията на 26-годишния Тамерлан се оказва връщането му в Дагестан за няколко месеца през 2012 г. "Обръщането му към фундаментализма може да стане много лесно тук. Ислямът, който имаме днес в Дагестан, е много консервативен, силно политизиран и мрачен", обяснява социологът Заид Абдулагатов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама