Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1944820 www.bgdnes.bg

Пребит фелдшер осъди медицински център за 40 бона

Фелдшер, който е бил нападнат по време на работа, осъди Центъра за спешна медицинска помощ в Пазарджик. Здравното заведение ще трябва да заплати на медицинския работник близо 40 000 лв. - сумата е за неимуществени щети в резултат на трудова злополука и за средствата, изразходвани за лекарства.


От преписката по делото става ясно, че по време на работа на фелдшера му е бил нанесен побой от близък на починал пациент. Според информацията, когато екипът на Бърза помощ пристигнал на мястото на повикването, пациентът вече е бил починал. Въпреки това фелдшерът започнал сърдечен масаж, но манипулацията била прекратена с думите "Няма смисъл да продължаваме, колежке, мъртъв е".

Реклама

На репликата синът на починалия, който по същото време е и общински съветник от БЗНС, реагирал остро и нанесъл множество удари по главата на медицинския работник.

В резултат фелдшерът получил множество хематоми. Наложила се и оперативна интервенция. Впоследствие състоянието му се влошило, мъжът е получил и травматична епилепсия.

Състоянието му е било квалифицирано като тежка телесна повреда от наказателния съд, който признал за виновен за причиняването й лицето, нанесло побоя.

По време на процеса от Центъра за спешна медицинска помощ в Пазарджик са оспорили твърдението, че носят отговорност за инцидента, квалифициран като трудова злополука, позовавайки се на договора за застраховка за медика. Междувременно застрахователят е изплатил доброволно сумата от 10 000 лв. на фелдшера за намалената в следствие на злополуката работоспособност.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама