Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1945460 www.bgdnes.bg

Драгановеца рязко обедня

Подсъдимият за притежание на 36 кила хероин Стоян Кръстев-Драгановеца излиза от ареста само ако внесе 30 бона в хазната на съда. Той обаче нямал толкова пари, вайкаха се адвокатите на вчерашното заседанието на Софийския апелативен съд. Преди дни Пернишкият окръжен съд разреши излизането на задържания с 36 кг хероин срещу сумата от 20 хиляди лева. Впечатление направи фактът, че пернишката прокуратура не оспорва излизането на Драгановеца на свобода. Обвинението поиска само завишение на сумата, срещу което Стоян Кръстев ще излезе от килията. Така Апелативният съд бе оставен да решава колко струва свободата на подсъдимия за притежение на наркотици в особено големи размери и нямаше как да вземе отношение по промяната на мярката на Кръстев. Магистратите завишиха гаранцията на Драгановеца с 10 бона.

46-годишният крими герой Стоян Кръстев-Драгановеца бе спипан за трафик на 36 кг хероин за близо 5 млн. лв. от Турция на 19 ноември 2012 година. Спецакцията бе организирана от антимафиоти от турските им колеги. По време на операцията заедно със Стоян Кръстев бе спипан и бившият шеф на СИК в Добрич Димитър Димитров-Котарака. Последният бе разследван преди години за изчезването на две деца.
Според разследващите организатор и ръководител на канала е Драгановеца. който  очаквал пратката от Турция. Бандата на Кръстев ползвала няколко коли със специално пригодени тайници за наркотици. Те били със специално оловно покритие, за да не бъдат засичани от митничарските уреди.
Драгановеца бе закопчан, докато се возеше в луксозен „Мерцедес“. В жилището му бяха открити множество карти за мобилни телефони и валута. По-късно в гараж в село край Перник разследващият екип намерил още три мерцедеса, ползвани от бандата, два от които бронирани.

Реклама

Сикаджията Димитър Димитров бил арестуван зад волана на "Фолксваген Фаетон", в който открили 69-те пакета, всеки с по 400-500 грама хероин.
Драгановеца стана популярен след похищението на певицата Тони Дачева през 2005 г. Чалгаджийката тогава е поканена да пее на откриването на хотелския комплекс край язовир "Лобош", за което получава 1400 лв. Тя обаче се представя само с две песни. На другата сутрин Драгановеца, който още не е изтрезнял от вечерта, забранил на певицата да си ходи. Казал или да пее още, или да върне 1000 лв. След намесата на полицията Драгановеца бе задържан, а певицата освободена.
Срещу Стоян Кръстев се води дело, но той бе оправдан за похищението на Дачева. Междувременно срещу него влезе в сила присъда от 3 години и 6 месеца за незаконно притежаване на дрога и оръжие. Перничанинът бе пратен да лежи в затвор с лек режим в Казичене. Оттам през 2009 г. се жалва, че е пребит от несебърския бос Митьо Очите. След инцидента Драгановеца бе преместен зад решетките в Бобов дол, а Очите - в Белене.
През лятото на 2010 г. затворническата управа и лекарите пуснаха на свобода Драгановеца да се оперира от дископатия. На 19 септември същата година, докато възстановява здравето си край язовир "Лобош", пернишкият бос бе прострелян с ловна пушка в ръката и сърцето. Оцеля благодарение на намесата на лекарите от "Пирогов". Заради този случай бе уволнен незабавно тогавашният директор на пернишката полиция комисар Диан Нанов.

Язовирът му ще прелее

Драгановеца пълни нелегално опасен язовир. Водоемът към село Лесковец бе взет под аренда от Стоян Кръстев, но той не го поддържа, обявиха тогава от общината и го затвориха. Преди пет години стената на язовира се скъса и застраши да залее една от махалите под него. Тогава бяха евакуирани 25 семейства, а кметът на Перник Росица Янакиева разпореди спешно източване. Местни жители алармират, че явно сега Кръстев е решил да поднови бизнеса с язовира и незаконно започнал да го пълни наново. "Знаем за тези действия. Веднага изпратих проверка и бе установено, че микроязовирът се пълни незаконно. Разпоредила съм да бъде изпуснат", заяви кметицата на общината Росица Янакиева.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама