Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1945474 www.bgdnes.bg

Красьо Черния: 4,5 г. ме размотават

"4 години и половина ме размотават с делата срещу мен" - оплака се вчера в съда бизнесменът Красимир Георгиев - Красьо Черния. Той възропта срещу наложения запор на сметките му, който го ощетявал в личен и финансов план.
Според прокуратурата Красьо е укрил близо 100 000 лв. данъци, като не е подал  декларация за 2006 г. и е скрил част от доходите си през 2007 г. и 2008 г. По искане на комисията за конфискация съдът наложи запор върху имуществото и банковите му сметки за над 1 млн. лв.
В началото на 2012 г. Софийският градски съд оправда Красимир Георгиев по същото дело за данъчни престъпления, но второинстанционният Софийски апелативен съд върна делото на прокуратурата, която внесе отново обвинителен акт.

Процесът съвсем забуксува, след като вчера съдия Ани Захариева прекрати делото и върна обвинителния акт на градската прокуратура, защото бил неясен. В него липсвало описание на факти, на базата на които е повдигнато обвинение на Георгиев, обоснова се магистратът. Така градските прокурори отново ще трябва да се потрудят върху обвинението.
Красьо очаква делото срещу него да се точи още поне 4,5 г. Когато приключи съдебната сага, бизнесменът възнамерява да си търси правата за времето, през което е бил ощетен.
Процесът за данъчните престъпления течеше при закрити врата заради наличието на материали, свързани с разследването за лобизъм, и твърденията, че Георгиев е продавал постове в съдебната система срещу 200 хил. евро. Част от разговорите на Георгиев с магистрати и политици бяха по това дело и тогава бяха прикрепени към процеса за укриване на данъци.

Реклама

Красьо бе оправдан напълно по делото за лъжесвидетелстване. В края на м.г. Върховният касационен съд окончателно потвърди оправдателната му присъда. Плевенският бизнесмен, добил известност като неофициалния съдебен брокер, се сдоби с тези обвинения след разпит при прокурор Първолета Никова. На него според прокуратурата той излъгал, че не познава магистрати. После самият Красьо обясни, че когато се е запознавал с магистратите, не е знаел с какво се занимават, а разбрал впоследствие от медиите за постовете им.
Срещу Георгиев имаше и трето дело - за търговия с влияние в съдебната система. То няма да стигне до съдебната зала, тъй като бе прекратено от разследващите.

Няма да се споразумява с прокуратурата


"Не смятам да сключвам споразумение с прокуратурата. Няма за какво. Аз съм невинен и си държа на своето", заяви Красимир Георгиев, преди да стане ясно, че делото срещу него за данъчни престъпления е прекратено, за да се поправи обвинителният акт.
"Обвинителният акт е същият като този, който беше върнат веднъж. Нищо не са променили в него, просто го внесоха наново. Така делото може и да не свърши. Ако всичко беше наред, вече можеше да съм приключил и на последна инстанция", коментира Красимир Георгиев.
Той цитира мотива, с който Апелативният съд върнал обвинителния акт. Това е правният термин на негоден. Подсъдимият се чуди на липсата на компетентност сред прокурорите, но допуска, че може и да е заради протакане.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама