Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1946605 www.bgdnes.bg

Български зет мултимилионер може да стане премиер на Австралия

Австралийският мултимилионер Клайв Палмър, който се прочу с намерението си да построи модерна реплика на легендарния кораб „Титаник", обяви създаването на нова политическа партия. По думите на предприемача той смята да се пребори за поста на министър-председател на изборите, насрочени за септември, съобщава Би Би Си.

Новата организация на 59-годишния Палмър ще се казва Обединена австралийска партия. Такава партия е съществувала и по-рано, но е била разпусната през 1945 година.

Реклама

Палмър преди години бе в списъка на милиардерите на „Форбс" с 6 милиарда долара, но заради кризата изпадна от него. През 2012 година списанието оцени състоянието му на почти 795 милиона долара.

Предприемачът, който се е издигнал основно като собственик на минна компания, а след това е инвестирал успешно в различни дейности, твърди, че австралийците са се разочаровали от съществуващите политически движения и съюзи.

В скоро време той ще обяви ръководството на своята партия. В него по думите му ще има много известни имена.

Една от целите на Палмър е да се пребори с данъка върху въглеводородните газове, който е „парализирал индустрията".

Любопитното е, че ако Клайв Палмър успее с политическите си амбиции, премиершата на Австралия ще бъде българка. От 2007 година той е женен за българката Ана, която е с двайсетина години по-млада от него.

Ана пристига в Австралия през 1993 година, когато е на 18 години. Омъжва се за Андрю топалов, един от близките приятели на Клайв.

През 2005 година от рак умира първата съпруга на Палмър, Сюзън. Година по-късно от рак на кожата издъхва и Андрю Топалов.

Скръбта сближава Клайв, останал сам с две деца, и Ана и те се събират.

През 2008 година се ражда дъщеричката им Мери.

 

Реклама
Реклама
Реклама