Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1947620 www.bgdnes.bg

Затворникът в Бургас се предаде след 7 часа преговори

Осъденият на доживотен затвор Милен Маджаров слезе от покрива на бургаския затвор, където той прекара близо 7 часа, заплашвайки да скочи. Екип от психолози дълго време обработваше 31-годишния мъж, за да го накара да се откаже от идеята да се самоубие. След него от затвора излезе съпругата му Златина, която е по-спокойна. Пред портите бяха и родители му.


Преди Милен да се откаже от странния си протест, екип от трима психолози разговаря с него. След като полицаи разпръснаха множеството, което се беше насъбрало около затвора, Милен се поуспокои и вече бе далеч по-склонен да води преговори.

Реклама

Психолозите на няколко пъти се опитаха да привлекат пандизчията на своя страна, давайки му цигари. Самият той бе на крачка от слизането си при стоящите едно ниво под него преговарящи. В последния момент обаче се разубеди и продължи преговорите. На Милен постоянно му подвикваха и затворници, зяпащи през прозорците на килиите си. Повечето от тях го убеждаваха да слезе, но не липсваха и такива, които го насърчават да скочи.

31-годишният мъж нямал никакви искания, разкри Петър Леков, който се занимава със социалните дейности в затвора.

"Най-вероятно е искал да се представи пред своите колеги в затвора. Искал е да се почувства свободен и вероятно търсеше своите пет минути слава", подчерта Леков. По думите му, няма да има никакви последици за Милен. "Не налагаме наказание при емоционален срив. Ще се опитаме да потърсим причините и да ги отстраним", допълни още той.

"След доста часове упорита работа лишеният от свобода слезе по свое желание и сега е в медицинската служба", разясни на свой ред директорът на затвора Златко Златев.

Психолозите са използвали няколко подхода към Милен, поясни той. Първо му предложили да мине на по-лек режим, в преговорите се включила и съпругата му, като му дали шанс да осинови детето на жена му, което било от друг брак. Всичко предложено обаче той отхвърлил. Поискал само вода и цигари.

Милен се е качил до покрива по тръбата за конденза. Той бил много ловък, подчертаха от затвора. Това бил и неговият специалитет - катеренето по покривите, нещо, което той е използвал, за да извършва обири.

Реклама
Реклама
Реклама