Готвачът Ангел Ангелов: 4 милиона порции са сготвени в Юнашкия тиган!
Може да нахрани 1200 души наведнъж, имаме и по-голям съд, който събира 2 тона гозби, каза още собственикът
"От 2012 г. досега сме сготвили над 4 милиона порции в най-големия тиган в страната."
Това заяви пред "България Днес" гордият му собственик Ангел Ангелов.
Заедно със семейството си вече 12 години готвачът обикаля съборите и радва народа с вкусна храна. Ребърца с боб, свинско с праз и пилешки кебап са само част от ястията, които къкрят в грамадния тиган - носител на българската автентичност.
"Тиганът е толкова огромен, че може да засити 1200 човека наведнъж. Диаметърът му е 1 м, дълбочината 20 см и тежи 78 кг. Това е малкият ни съд. Имаме и Юнашка тава, която събира 2 тона храна - през януари за втора година поред сготвихме 7500 чорби в русенското село Бабово", разказа още Ангелов.
Посудата е изработена от специална стомана, която издържа на киселини и нагрявания. Транспортира се в различните населени места с помощта на микробус.
"Ние сме фондация, чиято основна идея е да подпомага историческите места в опита им да съхранят автентичността си. Храната събира хората около огъня и поддържа традициите. Ходим на различни места, където ни поканят. Не сме постоянен екип - когато имаме ангажимент, използваме "Обади се на приятел". Съдовете се поддържат трудно, но мога да се похваля, че тиганът за толкова години само леко се е деформирал", каза още готвачът.
Въпреки че често са на път, основната дейност, с която семейство Ангелови се занимава, е в Музея на хляба в Копривщица. Там те водят беседи и показват на децата как се приготвя традиционното тестено изделие.
"Предпразнично тръгнахме из различните населени места. На 8 декември пристигнахме в Банкя, където направихме никулденска яхния с пшеница, леща и много зеленчуци. След това ще се запътим към Харманли, а после на 22-ри ще печем питки на площада във Враца. На 23-ти се местим край Костенец, където ще сготвим свинско с праз за 1200 човека. Общината или организираторът на събитията финансира транспорта, хонорарите ни и продуктите, за народа всичко е безплатно", завърши кулинарят.