Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1951833 www.bgdnes.bg

Разпъват на кръст сръбски владика педофил

Гей оргиите и педофилските изпълнения, които наскоро костваха поста на сръбския владика Василие Качавенда, са на път да вкарат похотливия поп и в затвора.
Прокуратурата в Белград вече разполагала със сериозни доказателства и свидетели срещу Зворничко-Тузланския митрополит за сексиздевателства върху малки момчета и миряни, твърди пресата в западната ни съседка. Въпрос на дни било роденият през 1938 г. в Сараево висш свещеник да бъде разпънат на кръст.
Духовният водач на босненските сърби бе разкрит като педофил още преди две години от приближения му дякон Боян Йованович. 36-годишният тогава служител на Сръбската православна църква обвини шефа си в неморални действия с деца и младежи, за което посочи, че има снимков и видеоматериал, но никой не взе думите му на сериозно. По това време владика Василие, със светското име Любомир Качавенда, все още има сериозни позиции във висшия клир и сред политиците в Белград. Само година преди това, през януари 2010 г., той е най-сериозният конкурент на митрополит Ириней за поста сръбски патриарх. Той бе овакантен през 2009 г. след смъртта на патриарх Павле, който управляваше в продължение на 19 г. След оспорвана надпревара Ириней спечели битката, но Василие Качавенда продължи да има статут на недосегаем. Славата му на герой за сърбите бе спечелена в годините на войната в Босна, когато той бе личен закрилник и спонсор на военнопрестъпниците Ратко Младич и Радован Караджич. Позицията му на радател на великосръбската идея му спечелва подкрепата на безброй радикално настроени политици, които толерират всички земни грехове на развратния старец.
Аурата му на светец е развалена на 11-и този месец. Спецотряд на МВР арестува пред Сръбската патриаршия йеромонах Николай Стаматович. Свещеникът е задържан, докато прави опит да продаде за солидна сума на бившия дякон Боян Йованович лаптоп с порно на митрополит Качавенда. Видеото с продължителност час и половина показва владиката в гей оргия с още четирима младежи. Аферата набира скорост и покровителите на отеца по високите етажи на властта не могат да я покрият. Окрилени от скандала, свидетели започват да споделят, че са били изнасилвани от владиката. В интернет се появи и клипче, на което се вижда как духовният водач на босненските сърби се целува и натиска с непознато младо момче. Клипчето, записано със скрита камера, принуди колегите на Василие спешно да свикат среща на синода на СПЦ, на която единодушно бе приета оставката на компрометирания духовник. След заседанието на 22 април стана ясно, че в патриаршията са постъпили още 40 сигнала за сексизпълненията на Качавенда, всичките придружени с фотоси и клипчета. Също така бе оповестено, че Зворничко-Тузланският владика е превърнал къщата си в Бйелина в копие на двореца "Версай", а на личните му авоари могли да завидят и някои от най-богатите сърби.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама