Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1951910 www.bgdnes.bg

Наногъба чисти кръвта от отрови

Проникнала в човешкия организъм отрова от змии и насекоми ще се цери с нов вид наногъба, която ще се инжектира в кръвта.
Освен ухапвания от влечуги и гадини революционната находка на учени от Калифорнийския университет в Сан Диего ще премахва с лекота токсини от бактерии, устойчиви на антибиотици, като стафилокок. Високотехнологичното лекарство е дело на професора с китайски произход Лян Фан Джан. Новината за илача от бъдещето за пръв път бе съобщена от специализираното списание Nature Nanotechnology. В статията се твърди, че вече са направени опити с мишки, които оцелели въпреки инжектираните в тях смъртоносни токсини от стафилококите.
"Става дума за нов способ за отделяне на отровите от кръвоносната система. Вместо да търсим противоотрова за конкретен вид отрова, създаваме наногъба, която неутрализира всички известни на човечеството токсини", твърди проф. Джан. Основната трудност пред екипа на учения била как да разработи "маскировка" на лекарството, която да избегне вниманието на имунната система на човека. Външните тела не могат да съществуват дълго време в кръвта, защото биват "засичани" и унищожавани.
"Разработихме специално "облекло", което скрива наногъбата от имунните клетки, а в също време подобрява способностите й да поглъща молекулите на отровите", допълва ученият. "Тестът върху мишките показа, че всичко действа перфектно - токсините бяха абсорбирани, а след 40 часа "маскировката" се разпадна и имунните клетки я доставиха в черния дроб, където бе неутрализирана от организма", с ентусиазъм разказва Джан. Той и колегите му планират в най-скоро време да започнат клинични изпитания върху хора с лекарството.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама