Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1952021 www.bgdnes.bg

Мафията търгува с рибешки джигери

Латиномафията в САЩ има нов доходоносен нелегален бизнес - с мехури от застрашени риби.

Преди дни граничните властите в Калифорния разкриха мащабна контрабанда на рибни вътрешности, използвани като деликатес в китайски супи. Арестувани са 7 души за организиране на незаконната търговия, носеща милиони.

На един от граничните контролно-пропускателни пунктове в Сан Диего бе заловено голямо количество от плавателни мехури на рибата тотоаба, записана в Червената книга. Само един от органите се търгува на черния пазар в САЩ за 5 хил. долара, докато в Азия цената на парче може да стигне и 10 хил. долара, отбелязва Ройтерс.

Реклама

Тотоаба, или сивата петниста лирова риба, е включена в американския списък на застрашените видове още през 1979 г. Ловът й е забранен в Мексико. Рибата на дължина стига 1,8 метра, а теглото й е близо 100 кг. С плавателния си мехур, изпълнен с газ, тя успява да балансира и да се задържа дълго време, без да губи постоянно енергия за плуване.

Според американските власти органът е любима съставка в изисканата китайска кухня и паралиите азиатци дават тлъсти суми, за да ядат супи с него. Хванатата в Калифорния пратка е била скрита в тайници на камион, управляван от 73-годишен американец от китайски произход. Предполага се, че рибите незаконно са уловени в мексикански води, а разфасоването им също е станало на територията на латиноамериканската държава.

Общата стойност на контрабандата се оценява на 3,6 млн. долара. Освен шофьора са задържани и 6-има негови ортаци. Ако бъдат признати за виновни, всеки от тях може да иде в затвора до 20 години.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама