Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1953453 www.bgdnes.bg

София тъне в боклуци

Иво АНГЕЛОВ

Камари с едрогабаритни отпадъци продължават да стоят край контейнерите в столицата близо седмица след пролетното почистване на града, показа проверка на "България Днес". Стари тоалетни чинии, овехтели дивани и огромни купчини с изсъхнала растителност загрозяват гледката на софийската среда, въпреки че чистенето на града беше през миналия уикенд.

Жители на централния столичен квартал "Лозенец" недоволстват, че децата им трябва да играят в близост до боклуци, които гният вече седмица и са огнище на всякакви зарази. Подобна смрад има на ул. "Миджур", където на метри от детската площадка отпадъците се въргалят край контейнерите. Край тях пък се извисява камара от изрязани клонки на дървета.

Реклама

"От една седмица гледам как камиони минават и изхвърлят боклука от контейнерите, но никой не докосва храстите. Знае ли човек какво може да заживее в тях - вече се притесняваме, че могат да се появят плъхове и бълхи, а децата ни играят съвсем наблизо. А и честно казано, не ми е никак приятно да виждам от дома си подобна гледка. Долната част на "Лозенец" е една от най-хубавите части на София, а бездействието на някои институции успешно помага да се загрози", коментира възмутена майка.

Подобна е ситуацията и на ул. "Добри Войников", която свързва булевардите "Драган Цанков" и "Христо Смирненски". В непосредствена близост до Биологическия факултет на Софийския университет отново стърчи огромна купчина от храсталаци. Според разкази на хора от кв. "Лозенец" отпадъците отлежават около седмица. Известно време край контейнерите имало и изхвърлени стари мебели, но те били бързо разграбени от клошари. Неприятно е положението и на ул. "Лозенец", където камарата е впечатляващо голяма.

 

Инспекторатът: Гражданите да не трупат клони!

"По принцип едрогабаритните боклуци в София се извозват по график, който обикновено е през ден. Ще проверя защо е станало това забавяне", заяви пред "България Днес" директорката на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

Тя призова гражданите да не изхвърлят клони и растителност край контейнерите, а да ги оставят на видно място в зелените площи. Така няма да се трупа смет край кофите. Подобни отпадъци са отговорност на сметопочистващите фирми, както и на общинската дирекция "Зелена система".

Георгиева обеща съвсем скоро сметопочистващите фирми да отпечатват листовки по кварталите, за да знаят хората кога се извозват едрогабаритни отпадъци и да ги изхвърлят на деня, за да не стоят по улиците много време.

Реклама
Реклама
Реклама