Кулинарният майстор Петя Андреева: Спрете екраните на злоядите деца
Поставяйте цялата храна на масата и им позволявайте сами да сглобят порцията си
КОЯ Е ТЯ
Петя Андреева е сред най-известните кулинарни майсторки у нас и без да е участвала в риалити формат за готвене. Родена е във Враца, а висше образование завършва във Варна. Семейна, с 11-годишна дъщеря. Страстен почитател е на добрата храна и е автор на кулинарния блог cookingfriends.net. Блогът е нейният начин да покаже красотата на храната и да сподели рецептите, които са я впечатлили.
- Вече сме в края на най-дългия месец в годината, поне по усещане. Какви са вашите наблюдения - сбъдват ли се новогодишните пожелания за спорт, диети и нов живот през новата година, г-жо Андреева?
- Началото на годината обичайно е времето, което посвещаваме на целеполагане и обещания към себе си. Едно от най-разпространените обещания е да се грижим по-добре за себе си, да сме по-активни и да внимаваме с какво се храним. Аз вярвам в постоянството и в сигурните резултати от него. Затова се стремя да се придържам към изградените навици и по възможност да се храня пълноценно, чисто и балансирано. Открила съм редица сполучливи рецепти за това. Ако мога да отправя някаква препоръка към читателите, е да започнат с малки стъпки, но твърдо да ги отстояват. Добро начало е да се изключат пакетираните храни и индустриалната захар, да се консумират повече сезонни зеленчуци и плодове, да се интересуваме от състава на храните и да четем етикетите. Малките, но редовни стъпки водят след себе си желаните резултати.
- Огромен проблем продължава да е храненето накрак в динамичното всекидневие и липсата на хранителна култура като цяло.
- Факт е, че живеем все по-динамично и първото, което пренебрегваме, е храненето си. Започваме да правим компромиси, а това неминуемо ни се отразява. Аз съм почитател на домашно приготвената храна. Сама да избирам продуктите, с които готвя, контролирам съставките и знам с какво се храня. Това е процес, който изисква постоянство, но има и малки тайни, с които да се улесните: планиране, заготовки, големи партиди. Обичайно през уикенда приготвям голяма партида домашна гранола, овесени барчета с ядки и сушени плодове, домашни печива, с които подсигурявам закуската за всички, както и следобедното похапване в офиса и в училище.
Отскоро се пристрастих към приготвянето на домашен хляб с квас. Дължа го на една приятелка, която пристигна у дома с бурканче квас и ми разясни всички стъпки към успеха в този процес. И мога да ви кажа, че бях силно впечатлена от хрупкавата, разпукана коричка, от леко киселия привкус и от вълшебния аромат, който се носеше от фурната. Сега се грижа редовно да захранвам кваса си и пека хляб поне три пъти седмично. Много релаксиращо и полезно начинание.
- Какво да консумираме през зимата?
- През зимата особено се нуждаем от балансирана и богата на хранителни вещества диета, която подхранва както тялото, но и ума. Затова е важно в менюто ни да присъстват храни, които повишават имунитета и поддържат нивата ни на енергия. Това са:
1. Кореноплодни (цвекло, моркови, батати, ряпа, пащърнак) - богати са на витамин С и витамин А.
Идеи за приготвяне: обелените и нарязани кореноплодни овкусете със зехтин, сол и подправки по избор. Разпределете ги в широка тава върху хартия за печене и ги печете във фурна, загрята на 200 градуса, докато се карамелизират. Сервирайте като гарнитура или основно ястие.
2. Бобови храни (боб, нахут, зелен боб, грах) - богати са на растителни протеини и са подходяща алтернатива за хора, които не консумират месо. Пълноценна и бюджетна храна, добър източник на фибри. Контролират нивата на кръвна захар и глада.
Идеи за приготвяне: Може да се добавят в супи, салати или да се приготви тахан от тях. Бобовите храни има способността да абсорбират вкусовете на останалите продукти, които добавите към ястието. Някои от тях, които несъмнено обогатяват и разгръщат вкуса им, са лук, чесън, моркови, домати, билки и подправки.
3. Зърнени храни - овесени ядки, просо, елда, киноа, жито, ечемик, булгур. Овесените ядки могат да се вложат във всякакви рецепти, добър източник на цинк са, а той е ключов за добър имунитет.
Идеи за приготвяне: Сваряваме житото, докато зърната се разпукат и омекнат напълно. Отцеждаме го от водата, заливаме го със зехтин и объркваме. Добавяме зелени и черни маслини (без костилки), наситнен пресен лук и овкусяваме с лимоновия сок и сол на вкус.
4. Храни, богати на витамин D - жълтъци, риба, зърнени храни, мляко, червено месо.
Идеи за приготвяне: Залейте овесени ядки с разтопено кокосово масло и мед. Разпределете ги върху хартия за печене и печете на 180 градуса около 20 минути. След като изстинат напълно, добавете ядки, семена и сушени плодове по избор. Съхранявайте в буркан с капак и сервирайте за закуска с кисело или ядково мляко.
5. Храни, богати на витамин С - цитруси, манго, киви, чушки, броколи, карфиол, брюкселско зеле.
Идеи за приготвяне: Почистете брюкселското зеле от външните листенца и разполовете зелките. Овкусете със зехтин, балсамов оцет, сол и черен пипер. Печете във фурна на 200 градуса, докато се карамелизира по краищата. Сервирайте като гарнитура към месо по избор.
6. Супи и яхнии - по правило през зимата пием по-малко вода и затова е добре да включим в ежедневието си повече чай и супи, за да се поддържаме добре хидратирани. И тук нека заложим на домашно приготвените супи, без да използваме готови бульони и подправки, съдържащи мононатриев глутамат. Известно е, че предозирането с него води до гадене, световъртеж, слабост, пристъпи на мигрена, преяждане и наднормено тегло.
Идеи за приготвяне: В зехтин задушаваме лук, морков и селъри, докато омекнат. Добавяме перлен ечемик, дребно нарязани картофи, дафинов лист и подправки и заливаме с достатъчно вода. Оставяме да къкри около 30-40 минути. Сервираме супата топла с настърган пармезан.
7. Ядки - богат източник на антиоксиданти. За предпочитане е да се консумират сурови, накиснати във вода от предходната вечер. Така се запазват хранителните им вещества и са по-лесни за храносмилане.
- А при децата?
- Децата са особено чувствителни към нежеланите добавки в храната. Те се хранят първо с очите и всички лакомства в ярки цветове ги привличат. Хранителните бои не подобряват вкуса на продукта, те целят да привлекат вниманието. Консумацията на тези храни прави децата нервни и раздразнителни, особено когато боите са съчетани и с голямо количество захар. Моето желание е децата ни да не консумират храна от пакетче. Вкусът към добрата храна се възпитава и можем да ги научим да избягват храни, пълни с трансмазнини, консерванти, оцветители и ароматизатори. От нас зависи да ги запознаем с вкуса на домашния хляб и печива, в приготвянето на които могат да участват. Да им предлагаме всеки ден пресен плод.
Истината е, че някои злояди и капризни деца могат да бъдат истинско предизвикателство. Похватите, които работят, са: да не ги насилваме, а да насърчаваме да опитват нови храни, да поставяме цялата храна на масата и да им позволим сами да сглобят порцията си, да планираме междинните им хранения, така че да не пречат на основните, когато се хранят, да нямат разсейващи фактори наблизо, като екрани и играчки.