Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1982113 www.bgdnes.bg

Герой се ожени на 88 г.

Ветеран от Втората световна война най-после се ожени за жената на живота си, с която живее заедно от 1983 г.
88-годишният морски пехотинец Джек Райт сключи брак с любимата си Шърлийн Кинг, която е с 30 лета по-млада от него, в отделението по онкология в Клиниката за ветерани в Лос Анджелис. Странната обстановка за брачна церемония се налагала поради факта, че героят от най-кървавия конфликт в човешката история е болен от рак на врата и е подложен на химиотерапия в специализираното болнично заведение.
"Ако не беше болестта, може би никога нямаше да предложа на Шърлийн", намира сили да се шегува Райт. Той е един от 11-те оцелели американски войници, които са преживели ужаса на кървавата битка при тихоокеанския остров Гуадалканал с могъщата по това време японска армия. За подвизите си на необитаемото парче земя, която е част от архипелага на държавата Соломонови острови, Джак Райт е отличен с медал за храброст. Тогава с цената на много жертви американците през ноември 1942 г. спират експанзията на Токио и това се превръща в преломен момент във Втората световна войната,.
"Той винаги е бил много смел и нахакан. Така и се запознахме", коментира г-жа Райт. Бъдещите съпрузи се срещат през лятото на 1983 г. на парти на яхтата на Джак в калифорнийския курорт Марина дел Рей. Героят от войната от години живее на красивата си лодка и се прехранва, като забавлява туристите с акордеон.
"Като пълна глупачка аз се оказах единствена по бански костюм на купон на яхтата му. За да не изглеждам смешно, само след пет минути на палубата скочих във водата. Джак явно разбра, че ми е станало неудобно, и реши да ме избави от неловката ситуация, като се метна и той във водата направо с капитанските си дрехи. Приближи се до мен и ме попита: „Мога ли да те целуна?“. Естествено, му отказах. Та той бе с 30 г. по-възрастен от мен. За щастие Джак продължи да ме ухажва и през следващите дни, а остатъкът от историята вече е ясен на всички", разказва Шърлийн.
Преди няколко месеца лекари откриват злокачествено образувание във врата на ветерана и той е подложен на интензивно лечение. През цялото време до него е годеницата му. Медиците не дават голям шанс за положителен изход. Изправен до стената, американският герой се решава да се ожени за Кинг. На сватбената церемония освен техни роднини и приятели присъства и целият персонал на отделението, където Джак е любимият пациент. С чувство за хумор старецът с младежки дух вместо с "да" или "съгласен съм" на въпроса на свещеника дали взема Шърлийн за своя законна съпруга той отговаря: „Още много мъка ще видиш с мен“.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама